Турска неће затворити своје границе за избеглице док ЕУ не испуни дата обећања

Турска неће затворити своје границе са Европском унијом за избеглице све док ЕУ не испуни своје обавезе према Анкари, изјавио је турски лидер Реџеп Тајип Ердоган.
Турска неће затворити своје границе за избеглице док ЕУ не испуни дата обећања

„Ми смо испунили наше обавезе, зауставивши прилив избеглица у Европу. Постали смо уточиште милионима избеглих људи. Али, Европа није одржала своју реч – ни кад је у питању финансијска подршка за избеглице, ни кад се ради о обећањима о укидању виза за грађане Турске”, истакао је турски лидер.

Према његовим речима, ЕУ није испунила обавезе према Турској из договора о миграцијама закљученог 26. марта 2016. године.

„На самиту лидера ЕУ 26. марта поново ћемо пренети своја очекивања. Док не добијемо шта нам је обећано, садашња ситуација (с отварањем турске границе с Грчком за избеглице) ће потрајати”, истакао је Ердоган.

Он је додао да је око 150.000 миграната кренуло ка Грчкој након што је Турска отворила своје границе, али да се мигранти неће задржавати на грчкој територији.

„Отворите им врата и пустите их да прођу преко ваше територије у богатије земље. Али нико ништа не говори Грчкој, која врши злочине против човечанства, нападајући избеглице. Варварски је пуцати на људе који желе да спасу своје животе и изграде будућност за своју децу”, додао је турски лидер.

Подсетимо, Турска је након заоштравања ситуације у сиријском Идлибу саопштила да више не може да задржава талас избеглица и отворила своје границе са ЕУ, куда је затим кренуло више хиљада миграната. Према наводима Турске, један од разлога за отварање граница према ЕУ био је недостатак помоћи овог блока за суочавање са протоком миграната.

Према споразуму из 2016. између ЕУ и Турске, Анкара је обећала да ће обуздати прилив миграната у блок, док се Брисел обавезао да ће обезбедити средства за помоћ Турској да се брине о избеглицама.

Спутњик

Коментари: