Путин и Ердоган: Драстично смањење тензија у Идлибу

Председници Русије и Турске Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган разговарали су телефоном и том приликом изразили задовољество драстичном деескалацијом тензија у Идлибу, саопштено је из Кремља.

Како се наводи, председници су разговарали и о другим питањима која су била предмет састанка Путина и Ердогана у Москви 5. марта.

Истовремено, лидери су сагласни да је неопходно да се настави рад на нивоу министарстава одбране две земље како би су примирје у Идлибској зони деескалације поштовало и у будућности.

Кремљ наводи и да је телефонски разговор иницирала Русија.

Режим прекида војних дејстава у сиријској провинцији Идлиб који су договориле Русија и Турска генерално се поштује, потврдила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„У практичном смислу, додатни протокол уз коначни меморандум потписан 17. септембра 2017. године омогућио је да се 6. марта престане са борбеним дејствима на постојећој контакт-линији у зони деескалације“, рекла је она. „Овај режим се углавном поштује. То помаже да се значајно стабилизује ситуација у Идлибу“, додала је она.

Захарова је додала да се већ ради на обнављању саобраћаја на ауто-путу М4.

„Настављају се контакти између министарстава одбране Русије и Турске како би се осигурала примена постигнутих споразума“, додала је Захарова.

У Москви су се 5. марта састали руски председник Владимир Путин и турски председник Реџеп Тајип Ердоган, који су разговарали о регулисању ситуације у сиријској провинцији Идлиб.

Састанак је завршен доношењем заједничког документа, који садржи три тачке: прекид ватре који почиње у поноћ у ноћи између 5. и 6. марта, успостављање безбедносног коридора у дужини од шест километара ка северу и југу од стратешки важног пута М4 у Идлибу и заједничке патроле две земље од 15. марта дуж пута М-4 Б, који повезује Латакију и Алеп.

Коментари: