„Европска солидарност“: ЕУ игнорисала позиве за помоћ Италије, одговорила само једна земља!

Само је формалност остала од „солидарности“ Европске уније усред епидемије коронавирусне инфекције. Италија је то прва осетила на својој кожи, преноси Фајненшел тајмс.

"Европска солидарност": ЕУ игнорисала позиве за помоћ Италије, одговорила само једна земља!
Балкан није у фокусу Европске уније

Рим је оптужио чланице ЕУ да су напустиле Италију, занемарујући њене позиве за помоћ. Аустрија је већ затворила своје границе. Немачка, са своје стране, намерно блокира испоруку медицинских производа у Италију.

„Италији је била потребна помоћ, а добила је шама“, рекао је Матео Салвини, лидер странке „Лига севера“.

Уз то, Европска централна банка није затворила разлике између десетогодишњих италијанских и немачких државних обвезница. Због тога је разлика у паду италијанских хартија од вредности порасла за шездесет бодова, а миланска берза је пала за 17 процената.

Једина земља која је Италији послала помоћ је Кина. Наиме, кинеска влада и компаније послале су Италији помоћ у борби против коронавируса, уз дирљиве поруке подршке.

Авион са више од 26 тона помоћи одлетео је из Кине за Италију, носећи помоћ у којој су респиратори, заштитне маске и одела и друга медицинска средста.

На кутијама у којима је спакована помоћ, Кинези су Италијанима упутили и поруке подршке.

​Уз кинеску и италијанску заставу, написано је „Са вама смо, напред Италија“, „Ми смо сви таласи истог мора, лишће истог дрвета, цвеће из исте баште“…

Раније су италијански лекари контактирали кинеске колеге како би добили савете у вези са борбом против ширења коронавируса.

Коментари: