Проглашено ванредно стање у Србији због коронавируса

Председник Србије Александар Вучић објавио је да је проглашено ванредно стање у земљи због коронавируса.

Александар Вучић (фото: Лола Ђорђевић)

Одлука ступа на снагу даном објављивања у Службеном гласнику, а то је овог тренутка, рекао је Вучић. Одмах после обраћања имамо седницу Владе на којој ћемо донети мере које ће се примењивати током ванредног стања, казао је он.

Од сутра нема школе, нема факултета, нема вртића. Нема тренинга, спорта, теретана. Преко Завода за биоциде ћемо да дезинфикујемо све, рекао је Вучић.

Школски програм ићи ће преко телевизијских канала, школе нећемо отварати до краја школске године, додао је председник.

Он је навео да особе старије од 65 година треба да остану у кућама.

„У наредним данима ћемо да проверавамо да ли се то поштује. Уколико у наредна 72 сата кршење буде веће од 0,1 посто, донећемо одлуку да останак у кућама буде обавезан за све“, рекао је председник.

Затвара се живот да бисмо сачували животе, казао је Вучић.

Војска ће чувати болнице у којима се лече оболели од коронавируса, навео је председник Вучић. Он је додао да ће онима који не буду поштовали одређен карантин, бити запрећена затворска казна од три године затвора.

„Сви који уђу из било ког дела света у Србију мораће 14 дана у изолацију или карантин, зависно шта лекари одреде. Они који долазе из ризичних подручја мораће 28 дана. Ко не буде поштовао, биће кажњен затвором до три године“, рекао је Вучић.

Додаје да је данас и најгори дан за Европу, вероватно од Другог светског рата и да је у Италији умрло 368 људи, у Шпанији готово 200, а у другим се драматично повећава број умрлих.

„Али нема никакве сумње да у данима који долазе да ћемо се са тим суочити“, рекао је Вучић додајући да ће се нада да раст таквих случајева неће бити као у европским земљама због чега ће бити предузете најтеже мере.

На питање да ли ће бити ограничења кретања унутар земље, Вучић је одговорио да је тренутно најтежа ситуација у Београду и Нишу.

„Ако буде требало да забрањујемо међуградски саобраћај, донећемо одлуку у наредних 48 сати“, рекао је Вучић

Вучић је навео да је Србија купила пет милиона маски од Кине и да смо у поступку набавки респиратора из те земље који ће стићи у среду.

Коментари: