Москва упутила протестну ноту Кијеву

Министарство спољних послова Русије упутило је протестну ноту Кијеву поводом недавних провокација усмерених против руске амбасаде и затражило да украјинске власти открију и приведу правди одговорне.

Москва упутила протестну ноту Кијеву

Екстремисти из групација „Азов“ , „Десни центар“ и других радикалних организација су недавно испред амбасаде палили бакље, испаљивали сигналне ракете, при чему је једна од њих пала на кров руског дипломатског представништва.

„Срећом, избегнут је пожар. Учесници ових догађаја су поцепали руску заставу и скандирали екстремистичке пароле. Без обзира на јако присутво полиције, нико није приведен“, навела је портпаролка Министарства Марија Захарова.

С тим у вези руско Министарство спољних послова упутило је протестну ноту Кијеву у којој се скреће пажња да тамошње власти и даље игноришу обавезе предвиђене Бечком конвенцијом о дипломатским односима из 1961. године и не желе да спрече агресивне испаде националиста против амбасаде Русије у Кијеву.

Од украјинске стране Москва тражи да предузме одговарајуће мере како би се онемогућиле акције које ометају рад амбасаде, али и да се заустави тренд русофобије који не губи на снази.

Коментари: