„Кинески вирус“, Кина Вашингтону: „Порекло вируса још увек нејасно, а вируси свакако немају националност“

Кинеска новинска агенција оптужила је Вашингтон да користи пандемију као политичко оружје за стигматизацију и омаловажавање НРК.

"Кинески вирус", Кина Вашингтону: "Порекло вируса још увек нејасно, а вируси свакако немају националност"

Новинска агенција Сињхуа је у свом коментару у уторак оптужила Сједињене Државе за расизам и неодговорност, као и употребу пандемије као политичког оружја за деградирање НРК-а.

„Док се цела међународна заједница све више уједињује у борби против опасног коронавируса, једна велесила је разједињује,“ пише агенција, „Чак и док се епидемија КОВИД-19 и даље шири, гомила америчких политичара користи ову претњу глобалном здрављу као оружје за омаловажавање и стигматизацију Кине. Они оптужују Пекинг да је сакрио почетни напад вируса, затварајући очи чињеницом да је управо Пекинг праводобно поделио информације са Светском здравственом организацијом и међународном заједницом. Амерички политичари отишли ​​су толико далеко да су користили расистички језик да патоген назову „кинески вирус“ или „вирус Вухан“, иако је његово порекло још увек нејасно, а и вируси уопште немају националност. Клевета неће помоћи Вашингтону у сузбијању ширења епидемије, и стигматизација Пекинга не доприноси целокупној борби против пандемије. Напротив, када је свету потребна солидарност и међусобна подршка, они сеју раздор и неповерење, поткопавајући темеље глобалног уједињеног фронта.“

„Време је да се Вашингтон пробуди пред претњом ширења коронавируса на сопствену земљу и широм света, као и пред претњом политичког вируса који нарушава његову перцепцију и смањује његову одговорност, и да се окрене ка свести о својој одговорности на светској сцени“, резимира кинеска агенција.

Коментари: