Кинези шаљу Србији лекаре за борбу против короне

У Србију је у недељу увече стигла прва помоћ из Кине у виду тестова за детекцију вируса корона, као донација хуманитарне организације Mammoth Fondation. Према нашим информацијама, ускоро би у нашу земљу могли да допутују и кинески лекари, како би нашим медицинарима помогли у борби против епидемије.

Обраћање председника Србије Александра Вучића у којем је посебно нагласио да се за помоћ уместо Европској унији обратио званичном Пекингу, односно председнику Си Ђинпингу, кога је назвао братом, наишло је на огроман одјек у најмногољуднијој земљи света, и то не само међу водећим кинеским институцијама које су спремне да нам пруже помоћ, већ и код кинеских грађана.

Прва је, како је саопштила Влада Србије, реаговала непрофитна хуманитарна фондација Mammoth Fondation, са центром у Шенжену. Она се бави истраживањем генетског инжењеринга за јавно добро и у јеку борбе са вирусом корона у Кини значајно је помагала лабораторијама и болницама, а сада се окренула помоћи осталим државама у свету.

Фондацију финансира једна од водећих светских компанија из области генетског инжењеринга BGI. Комплетну акцију помоћи координисала је Амбасада Кине у Београду, у сарадњи са нашом Владом.

– Република Србија изражава велику захвалност Кини и кинеском народу на овој помоћи. Уверени смо да ћемо уз помоћ наших кинеских пријатеља, уз њихову стручност и искуство, успети да се успешно изборимо са вирусом ковид-19 – наводи се у саопштењу.

Иначе, медији у Кини преплављени су емотивним порукама Србији и нашим грађанима, након Вучићевог апела за помоћ ове земље. Снимак у коме је проглашено ванредно стање, а посебно део у коме Вучић говори да се очекује и најаваљује помоћ из Кине у лековима, опреми и лекарима, емитован је на кинеској телевизији и на друштвеној мрежи „Веибо“. Уследила је лавина коментара грађана Кине који пружају подршку Србији и траже да се пријатељској земљи одмах пошаље помоћ.

Коментари се највише своде на реченице „Помозимо Србији“, „Морамо да им помогнемо“, „Наравно да ћемо вам помоћи“, „Ми смо права браћа“, „Ми смо пријатељи“.

 

ПОДРЖАЛИ И ИТАЛИЈУ

Грађани Кине последњих дана одају велику почаст својим невероватним и неуморним лекарима и медицинским сестрама који су се борили против вируса корона на првој линији одбране у граду Вухану, који је био најтеже погођен. Истовремено, Кина шаље помоћ другим земљама, а у Италију је већ слетео авион који је превозио кинеске лекаре и више од 30 тона медицинске помоћи.

 

Аутор: Д. М.
Новости

Коментари: