Норвешке НВО: Не дајте „Нобела“ за мир НАТО-у

НАТО не заслужује Нобелову награду за мир. Ово је порука писма које је група невладиних организација послала Нобеловом комитету у Норвешкој, поводом навода да се међу кандидатима за награду са мир ове године налази и ова војна алијанса, преносе Новости.

Норвешке НВО: Не дајте "Нобела" за мир НАТО-у

Писмо су потписале организације „Београдски форум за свет равноправних“, „Клуб генерала и адмирала Србије“, „Здрава Србија“ и професорка Даница Грујичић. Претходно, медији су пренели да су, према незваничним изворима, посланици новрвешке владајуће конзервативне партије Деснице Ерленд Ларсен и Хорек Елвенес, предали Нобеловом комитету предлог да се ове године за мир награди НАТО.

У образложењу су навели да је, од свог постанка 1949. године, НАТО главни разлог што није дошло до отвореног, оружаног сукоба између западних земаља и Совјетског Савеза, као и да је након пада Берлинског зида допринео миру и стабилности у свету, не само својим постојањем већ и ангажовањем.

Потписници апела против доделе награде западној алијанси подсећају да је пре 21 годину НАТО починио нелегалну војну агресију против Србије, прекршивши тако правила Уједињених нација, али и сопствени оснивачки акт.

Коментари: