Косачов: Потребно укидање свих економских санкција

Државе БРИКС би у условима пораста глобалне кризе и претње због коронавируса требало да иницирају истовремено и потпуно укидање свих економских санкција, осим оних које је увео Савет безбедности Уједињених нација (СБ УН), сматра председавајући одбора за међународне послове Савета Федерације Русије Константин Косачов.

Константин Косачов (Фото: Лола Ђорђевић)

„Овакав договор би могле да иницирају државе БРИКС (Велика Британија, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка република), подрже чланице Г20 и затим потврди и СБ УН”, написао је Косачов на свом налогу на Фејсбуку.

Према мишљењу руског сенатора, у краткорочној перспективи ово је наоперативнији и најефикаснији одговор на актуелне изазове, условљене пандемијом коронавируса и пропратним догађајима. У дугорочној перспективи, пак, то би био „одговоран и адекватан допринос светских лидера ради постизања циљева одрживог развоја, које заступа УН”.

Косачов је подсетио да се према проценама стручњака, тренутно само 30 одсто светске економије налази у зеленој зони, а 70 одсто је или под санкцијама или у зони непредвидивости и претњи санкцијама.

Сенатор је закључио да би усвајање одлуке о укидању санкција омогућило да се тај потенцијал ослободи.