Руски тестови на коронавирус: Емидемију у Русији дочекали спремно

Русија покушава да обузда ширење пандемије KОВИД-19 на аеродромима, како не би пустила коронавирус унутар земље. Следећи корак ка том циљу било је затварање руских граница за странце 16. марта – овај режим ће трајати најмање до 1. маја.

Руски тестови на коронавирус: Емидемију у Русији дочекали спремно

Овај приступ може успети уз приступ са дијагнозом оних који би могли бити заражени контактом са вирусима. До данас је у Русији урашена 116 061 провера, услед чега је само 114  (17. март) особа инфицирано САРС-КОВ-2.

За развој руских система тестирања и дијагностике вируса САРС-КОВ-2 заслужан је познати научни центар „Вектор“ (ФБУН „Државни научни центар за вирологију и биотехнологију“) из новосибирског Колцова. Овај институт један је од водећих центара вирологије не само у Русији већ и широм света. Заслуге „Вектора“ су и развој и производња система тестирања за дијагнозу ХИВ инфекције и хепатитиса Б, као и вакцине против вируса еболе.

Вектор је достојан наследник совјетског програма за контролу епидемије. На пример, центар је и даље једно од два места складиштења вируса малих богиња у свету.

Интерес СЗО-а за развој система тестирања у овом предузећу је такође јасан – Светска здравствена организација је крајем јануара одобрила две верзије брзог теста на вирус који је развио „Вектор“, а који сада користе одељења Савезне службе за надзор здравља и добробити људи.

Тачно, неки сматрају да су мере које предузима Русија неефикасне, па чак и лажне. Рецимо, тестирање за откривање носиоца САРС-КОВ-2 у Русији се или уопште не врши или је бесмислено због „лошег квалитета тестова“, а ниски подаци које је објавило Министарство здравља само су лепе цифре који скривају „застрашујућу ситуацију“ са инфекцијом.

Колико су тачни аргументи?

 

Одобрење СЗО

Будући да се тестирање у Русији до сада односи углавном на ризичне групе, нису апсолутно сви у могућности да се тестирају. То није последица било какве зле намере или тога да „власти крију истину“, само тренутне могућности система тестирања у Русији нису бесконачне, иако импресивне.

Међутим, провера свих који би могли имати контакт са носиоцима вируса у иностранству је врло реалан задатак. Штавише, након увођења забране уласка за странце, број људи који долазе у Русију ће се смањити.

До данас, две лабораторије Роспотребнадзор спроводе тестове у Москви. Једна од њих је у „Центру за борбу против куге“ ФКУЗ, а други у „Центру за хигијену и епидемиологију“ ФБУЗ. Анализа се припрема у року од два сата од испоруке узорка у центар и заснива се на познатој РТ-ПЦР реакцији, која се користи за тражење коронавирусне РНА.

Идеално је да РТ-ПЦР тест делује чак и на појединачне вирусне честице, међутим, има сопствене карактеристике примене. На пример, у касним фазама инфекције КОВИД-19, када „тоне“ у доње режњеве плућа, РТ-ПЦР можда неће дати позитиван резултат за вирус брисом из слузокоже уста или носа. Вируса више нема – иако вирусне честице могу бити присутне у капљицама пацијентовог кашља.

Због тога Министарство здравља Руске Федерације и Роспотребнадзор врше узорковање искључиво самостално, јер резултат испитивања зависи од исправности манипулација приликом узимања биолошких узорака. На пример, у систему Министарства здравља, до данас, само су две институције овлашћене да врше анализе – Централна клиничка болница Руске академије наука у Коммунарки, Москва, и Московска инфективна клиничка болница бр. 1.

Мора се рећи да Русија није само обезбедила могућности тестирања за одређивање САРС-КОВ-2, већ је пребацила и око 800 система тестирања за дијагностику новог коронавируса у земље ЕАЕУ, Иран, Северну Кореју, Монголију и земље ЗНД, како се извештава на веб страници Роспотребнадзор. Ови системи ће омогућити страним стручњацима да спроведу око 80 хиљада студија.

Важно је да руске системе за тестирање на коронавирус одобри Светска здравствена организација. Та чињеница недвосмислено уклања питање њиховог квалитета – он је на највишем светском нивоу.

У скорој будућности приватне клинике би се такође требале придружити тестирању на САРС-КОВ-2. Према представнику ове мреже лабораторија, испитни системи за одређивање нове врсте коронавируса биће доступни свима у року од 30 дана, а трошкови тестирања биће објављени накнадно.

Мрежа бесплатних јавних клиника ће се проширити. Руска потпредседница владе Татјана Голикова у интервјуу 16. марта рекла је да су непосредни планови Министарства здравља да успостави испитне центре у примарној медицинској заштити (болнице) у свим регионима земље.

Стога чак и једноставна анализа јавно доступних информација потврђује: у Русији је тестирање на коронавирусу испоручено на високом нивоу. То значи да се наша земља суочава са епидемијом у потпуности наоружана.

Да бисте у потпуности разумели обим превентивног тестирања, у ствари тестирања у Русији, вреди дати неколико поређења. Споменуо је 116.061 прегледа и 114 заражених, нема умрлих – да ли је то много или мало за 146-милионску Русију? Упоредите са Америком.

Средином марта, на пример, у Сједињеним Државама, обављено је укупно 13 624 теста. У исто време, у САД-у живи 327 милиона људи, а ујутро 17. марта већ је било 4.743 заражених и 93 умрлих.

 

Како је један ентузијаст спасио Јужну Кореју

Међутим, у свету не постоји савршенство. У Русији, и Министарство здравља и Роспотребнадзор још увек тестирају вирус, како кажу, „руку под руку“ – који укључује велики број медицинског особља у узорковању и припреми узорака. Ово је добра метода, али ако се вирус изненада пробије кроз гранични кордон или у ситуацији оштре епидемије, установа и  медицинског особља можда неће бити довољно. Па и неколико сати чекања на резултате теста биће озбиљно ограничење у ефикасности борбе са вирусом.

Зато је Руски фонд за директна улагања објавио да улаже у заједнички брзи развој тестова са јапанским компанијама. Омогућиће да се анализе изврше за само 30 минута и биће углавном роботизоване.

Управо је такав приступ аутоматизованим тестовима спасио ситуацију у Јужној Кореји пре месец дана. Подсетимо да је тамо један пацијент врло брзо успео да зарази неколико стотина људи, након чега је избијање КОВИД-19 у земљи претило да се измакне контроли. То би се вероватно и догодило да се претходно нису припремили.

… Када је 16. јануара извршни директор и оснивач Сиџина, јужнокорејске компаније за молекуларну биотехнологију, објавио свом тиму да је време да се фокусирају на нову врсту коронавируса, свима је то изгледало као рутина. Заправо, до тада су се у штампи појавили тек први извештаји о новој инфекцији која је пронађена у кинеском граду Вухан. Данас се Чунова одлука може назвати супер-визионарском: први заражени САРС-ЦКВ-2 појавио се на јужнокорејској граници само четири дана касније.

Према Чуну, тада нико није тражио од његове компаније да се бави израдом таквих тестова. Али мислио је да будући да се његов Сиџин бави молекуларном дијагностиком, то значи да се морају унапред припремити за сваку опасност.

С обзиром на искуство са другим тест системима, Сиџин је одмах одлучио да направи роботску испитну станицу за анализу РТ-ПЦР на коронавирус. Уместо да ручно мешају раствор, одлучили су да узорке ставе у дијагностички апарат, који би сам обављао све.

Према Чуну, новој методи су била потребна само четири сата за испитивање узорака од 94 пацијента, што је много брже од ручног. Такође је умањио ризик од људске грешке или контаминације: лабораторијски сарадник морао је само да правилно уреди узорке на стандардну палету, али сам није учествовао у рутинским операцијама.

До 24. јануара експериментална роботска станица је била спремна – а стручњаци компаније Сиџин наручили су сировине потребне за тестове. Четири дана касније стигле су сировине, а до 5. фебруара прва верзија теста била је спремна.

Озбиљна препрека била је дуга процедура за одобравање теста. У нормалном режиму то је изузетно тешко – у Јужној Кореји може бити потребно годину и по дана да се властима доставе потребни документи и добију одобрење.

У случају Сиџина, регулатор је дао позитивно мишљење за само недељу дана – и до 12. фебруара тест станица је била спремна да „крене у битку“. Ово је постало, без претеривања, најпоузданија препрека инфекцији у Јужној Кореји.

 

Хаос у САД

Средином фебруара, вирус у овој земљи је узео маха – број случајева КОВИД-19 драматично је порастао. Штавише, локализација епидемије испрва је била неизвесна – тек тада се испоставило да је пола десетине независних жаришта инфекције везано за једну те исту жену која је, док је већ била болесна, успела да посети две верске службе, пар тржних центара и једну забаву.

23. фебруара, председник Јужне Кореје подигао је ниво кризе у земљи на највиши ниво. За само неколико дана број заражених повећао се са 30 на 7800 људи, а умрло је више од 60 људи. Откривање ових 7800 заражених људи управо је захваљујући роботичкој лабораторији Сиџин.

У основи, уз помоћ таквих станица, за мање од месец дана обављено је преко 230 000 прегледа. Данас је Јужна Кореја је на другом месту у свету по броју тестираних, чак испред Кине, а после малог Бахреина.

Да би контролирао епидемију ЦОВИД-19, Сеул је пружио бесплатан и лак приступ тестирању свима којимаје, према речима лекара, оно потребно. Данас у земљи постоји 118 институција које могу тестирати и одредити САРС-КОВ-2.

У свом интервјуу, Чун је критиковао амерички приступ тестирању који смо већ споменули, што је довело до чињенице да је у Америци било мање  тестова него у Русији или Јужној Кореји. Према директору компаније Сиџин, данас би САД, на основу нивоа опасности од САРС-КОВ-2, смртности и величине земље, требало да тестира најмање милион пацијената недељно.

Међутим, Сједињене Државе и даље имају невероватну збрку у систему лиценцирања. Тамо се Центар за контролу и превенцију болести тек недавно договорио о свом систему тестирања са америчком Агенцијом за храну и лекове, што је вирусу омогућило да у међувремену инфицира непознати број Американаца.

„Проблем је што они немају шансу да правилно провере људе“, објаснио је Чун, описујући ситуацију у Сједињеним Државама. „А без исправне дијагнозе, нико не зна шта се догађа.“

У Русији је данас на снази припремљен сценарио. Наша држава је затворила границе, изоловала пацијенте, створила систем националног тестирања. Руски лекари сасвим сигурно знају шта се дешава са суграђанима. А то значи да смо спремни за епидемију.

 

Аутор: Алексеј Анпилогов

Коментари: