Како САД плаћају хистерију због коронавируса?

Вашингтон је изазвао панику око КОВИД-19 у нади да ће нанети снажан ударац кинеској економији, али ситуација је измакла контроли. Чак се и савезници САД-а обраћају Кини у помоћ,рекао је истраживач пекиншког аналитичког центра „Grandview Institution“ Сја Гохан у изјави за „Глобал Тајмс“.

Како САД плаћају хистерију због коронавируса?

Подсетио је како је америчка администрација покушала указати на то да је Кина крива за нову инфекцију коронавирусом. Тиме се Вашингтон надао да ће заштитити европске „партнере“ од сарадње са Кином, стратешким противником Сједињених Држава. Тек, на крају, план је пропао када су се земље ЕУ обратиле Пекингу за помоћ у сузбијању епидемије.

Према аутору, на много начина и сам Вашингтон допринео је овом усклађивању у међународној арени. Док је америчко руководство подстикавало ситуацију у свету, у самим државама нико није размишљао да се бави превенцијом епидемије. Када су власти схватиле своју грешку, направиле су још једну – једнострано су затвориле границу са Европском унијом и тиме стале на крај претходној анти-кинеској кампањи.

„САД би могле да удруже снаге са ЕУ у борби против пандемије, али уместо тога поставиле су партнере, ударајући Европљане у њиховом нивоу поверења у Американце, који је већ био врло низак. Вероватно је такав потез наљутио Европу „, сматра Гохан.

Вашингтон се надао да ће изоловати Кину, али уместо тога је гурнуо властите савезнике ка њој. А за Сједињене Државе ситуација је врло депресивна. Према аутору, коронавирус може сам уништити америчку хегемонију. Подсетио је да је америчка војна јединица већ затворена у Јужној Кореји, након што је за Американце претила опасност од заразе. Ако се исте мере предузму у земљама Европе, онда ће и НАТО криза достићи нови ниво.

 

Коментари: