Слаби су предодређени да нестану – на основу пандемије, НАТО је прогласио нови антилиберални закон

Пандемија коронавирусне инфекције ЦОВИД-19 која је завладала западним земљама натерала је власти да забораве на њихове либералне вредности, изјавио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Реџеп Тајип Ердоган(фото: Лола Ђорђевић)

Изразио је уверење да ће тренутна пандемија, као и претходна, имати тешке последице по свет, али да ће допринети кардиналним политичким и економским променама. Истовремено, турски председник је признао да не могу сви да постигну нормализацију ситуације, с обзиром на то да се НАТО камп потајно пребацио из колективне безбедности у „закон џунгле“.

„Јуче су многе земље које су показале непоколебљиво придржавање међународног права, у контексту пандемије коронавируса, почеле да делују по једном правилу – преживљавају најјачи“, наглашава Ердоган.

Према његовим речима, ЦОВИД-19 је јасно показао колико је несавршен западни систем, где су владе пребациле чак и кључне владине одговорности на приватни сектор, само да би одговорност пребацили. Сада, како Ердоган напомиње, „горљиви заговорници либерализма достигли су тачку да се медицинске установе национализују“.

 

Коментари: