Због честих ракетних напада америчке снаге беже из Ирака

Ирачка војска заузела је војну базу, одакле су се америчке оружане снаге повукле, преносе локални медији.

Због честих ракетних напада америчке снаге беже из Ирака

Према извештајима, говоримо о војној бази „Ел Каим“. Налази се на западу земље, близу сиријско-ирачке границе. Раније је овде била смештена истоимена железничка станица ирачког града. До сада су га користиле америчке трупе, али сада напуштају регион, заправо смањујући присуство у близини границе са Сиријом.

Званични трансфер базе оружаним снагама Ирака је већ обављен. Истовремено, ирачке трупе почеле су да га окупирају пре неколико дана.

Постоје и информације да ће слична судбина задесити још две америчке базе у Ираку.

Као што је Њуз Фронт раније објавио, америчко војно присуство недавно се претворило у ескалацију тензија за Ирак. Крајем прошле године гранатирана је америчка војна база у близини ирачког Киркука, што је довело до смрти америчког држављанина. Као одговор, америчке оружане снаге су извеле казнену акцију ударајући у објекте локалне шиитске формације. Акције САД довеле су до масовних протеста. Дошло је чак и до напада на америчку амбасаду у Багдаду.

Ситуација се погоршала након што су Сједињене Државе покренуле ваздушни напад у Ираку, у којем је убијен ирански генерал Касем Сулеимани. Тада су чак ирачке власти почеле захтевати повлачење Американаца из земље. Истовремено, гранатирање америчких војних објеката није престало.

Коментари: