Трамп: Умешаћемо се у правом тренутку

САД ће се умијешати у ситуацију на нафтном тржишту „у правом тренутку“, изјавио је амерички предсједник Доналд Трамп.

Он је додао да САД за сада покушавају да нађу „средину“ између користи због ниских цена и заштите своје нафтне индустрије,

„С једне стране, нашим потрошачима нафтних деривата ово помаже, јер смањење цене нафте је попут великог смањења пореза. Али, с друге стране, то наноси штету нашој моЋној индустрији„, изјавио је Трамп.

Он је још истакао да САД могу озбиљно да утичу на ситуацију, али покушавају да нађу средње решење.

Трамп је такође додао да је ситуација веома неповољна по Русију, јер су цене нафте најниже у протеклим деценијама, мада је то врло неповољно и по Саудијску Арабију.

„Русија и Саудијска Арабија се боре око цена и обима производње нафте. Америка ће се умешати кад за то дође време”, нагласио је Трамп, преноси Спутњик.

Подсетимо, котације нафте и девизни курс срушили су се након вести да чланице Организације земаља извозница нафте нису успеле да продуже споразум о смањењу производње. Још један фактор који утиче на националну и светску економију остаје пандемија коронавируса.

Министар енергетике Русије Александар Новак изјавио је 10. марта да врата ОПЕК плус нису затворена и да су редовни састанци планирани у мају-јуну, а није искључио ни могућност нових споразума. Према саопштењу Кремља, није искључено да ће Русија и Саудијска Арабија успети да се договоре о количини производње нафте.

С друге стране, директор „Сауди Арамко” Амин Насер потврдио је да ће у априлу ова саудијска компанија драстично повећати испоруку нафте. Према његовим речима, укључујући испоруке у земљи, обим испоруке износиће 12,3 милиона барела нафте дневно.

ИН4С

Коментари: