Амерички медији: Запад санкцијама Русији обезбедио „имунитет“ против економског колапса

Америчке одлуке пре шест година помогле су да се Москва припрема за најгори случај, пише амерички лист Њујорк тајмс.

Амерички медији: Запад санкцијама Русији обезбедио „имунитет“ против економског колапса

Казнене мере којима се западна заједница обрушила на Русију само су помогле Москви да се припреми за глобалну финансијску кризу, која је погодила свет у вереме пандемије коровирусне инфекције КОВИД-19.

У САД су закључили да сада ни ширење болести, као ни пад цена нафте не могу озбиљно наштетити Русији. То је зато што су се та земља и њена економија током година санкционисаног притиска прилагодили постојању изоловано. Москва има огромне финансијске резерве и пољопривредни комплекс.

Тренутно је тешко говорити о даљем току пандемије, њеним последицама и о томе како ће владе реаговати на ово, наводи се у чланку.

„Међутим, чини се да су неке државе боље припремљене од других. Русија је само једна од њих, а западне санкције су томе допринеле“, напомиње лист.

Аутори посебно скрећу пажњу на чињеницу да је током шест година притиска Русија смањила стопу спољног дуга државе и предузећа са 713 милијарди на 455 милијарди. Позиција Москве је да штеди новац, а не да га улаже. Медији објашњавају такав приступ руским мишљењем да „без обзира колико је данас било лоше, сутра може бити још горе“. Овакав  конзервативизам у економским круговима критикује се годинама, али сада је добио спасоносно значење.

„Русија се припремила [за кризу] боље него икад“, прокоментарисао је Владимир Осаковски, главни економиста Банке Америке за Русију и ЗНД.

Коментари: