Министарство: Оно што смо очекивали пред Ускрс десило нам се ове недеље

Оно што смо очекивали пред Ускрс десило нам се ове недеље, изјавио је данас државни секретар Министраства здравља Берислав Векић. Он је најавио долазак шест врхунских епидемиолога из Кине у Србију.

Министарство: Оно што смо очекивали пред Ускрс десило нам се ове недеље

Упитан о прогнозама када се може очекивати пик епидемије у Србији, Векић каже да оно што се очекивало да ће се десити крајем априла сада је знатно промењено.

„То се десило будући да је у Србију стигло за три дана 70.000 наших држављана из иностранства“, рекао је она за ТВ Пинк.

Векић је најавио да ће у Србију допутовати шест врхунских епидемиолога из подручцја Вухана у Кини који је био најпогођенији корона вирусом и да ће њихово искуство бити од великог значаја за лекаре у Србији.

Он је на ТВ Пинк рекао да ће лекарима из Кине домаћин бити Министараство одбране, а да је већ направљена сатница где ће све боравити и које едукације ће спроводити на којим клиникама.

Навео је да је до сада одржано око 10 видео конференција са кинеским стручњацима што је, додаје, помогло у увођењу нових мера за спречавање ширења коорна вируса и начину лечења.

„Њихова помоћ ће бити од изузетног значаја“, рекао је Векић и навео да ће кинески стручњаци у Србији применити неке своје методе и искуство у вези са лечењем корона вируса.

Кинески епидемилози ће допутовати авионом Ербас А330 српске националне авио-компаније данас из Кине. Авион дозвози и медицинску помоћ из Кине.

 

Спутњик/Танјуг

Коментари: