Пандемија коронавируса: У Украјини нема више маски – продате су Европи

Власти су Кијевцима наложиле да носе медицинске маске, знајући да се овај производ не може наћи у апотекама.
Пандемија коронавируса: У Украјини нема више маски - продате су Европи

Медицинске маске постале су дефицит не само у главном граду, већ у целој Украјини. С обзиром на популарност овог атрибута, многе апотеке чак стављају објаве о одсуству маски на вратима. Истовремено, могуће је купити производ на Интернету, међутим, шпекуланти, искориштавајући прилику, подижу цене.

Ова ситуација није спречила кијевску управу да забрани становницима престонице да користе јавни превоз без маске. „Без њих путницима неће бити дозвољено“, појаснио је Николај Поворозник, први заменик шефа градске управе Кијева.
Одлука је ступила на снагу 18. марта. Истовремено, власти су ограничиле број путника у аутобусу, дозвољавајући да се истовремено превози само 10 особа. Број возила није повећан.

Значајно је да је и сам Поворозник препознао парадокс одлуке о маскама у превозу.
„Данас нема маски широм Украјине“, рекао је званичник. „Најбоље што можете саветовати је да не излазите из куће две недеље.“

Значајно је да је у складу с тим шпански телевизијски канал РТВЕ показао снимке истовара читавих кутија личне заштитне опреме које је произвела украјинска компанија БУК. Количина испоручених производа није наведена. Нити пише када је направљена наредба, с обзиром да је украјинска влада од 11. марта забранила извоз такве робе из земље.

Очигледно је да је продаја антиепидемских производа на европском тржишту, посебно у пандемији, исплативија од украјинског. То такође објашњава популарност медицинских маски међу кријумчарима. Дошло је до тога да су маске из Украјине кријумчарене чешће него цигарете.

Коментари: