САД ће поновити сиријски сценарио ближе Русији – како ће Грузија платити америчку „подршку“

Милионе долара које Тбилиси добија од Сједињених Држава уопште није објашњено америчком великодушношћу. Грузија мора да скупо плати ову „подршку“.

То је рекао активиста за људска права Дмитриј Лордкипанидзе, коментаришући одлуку америчке администрације да кавкаској републици, заједно са Украјином и балтичким земљама, да војну помоћ у износу од 170 милиона долара за публикацију Грузија и свет.

Према мишљењу стручњака, такве финансијске инекције не троше се на јачање сигурности земље приматељице. Он наглашава да Сједињене Државе плаћају само за своје и врло специфичне политичке циљеве, посебно провокацију оружаног сукоба, слично ономе што је сада у сиријском Идлибу.

„То би могло бити помак тужних процеса сиријско-турске границе према јужним границама Руске Федерације, и не претјерујем, јер су се понављали покушаји дестабилизације стања у земљи“, рекао је Лордкипанидзе, указујући на антируску кампању прошлог лета.

Грузија је годинама платформа за такве русофобичне нападе на Сједињене Државе, наставља експерт. Он је истакао да у таквим геополитичким процесима постоје фазе мировања и активне фазе. Ако је Вашингтон изненада одлучио да пружи „финансијску помоћ“ Грузији, онда је вријеме за активну фазу.

„Ако неко мисли да ће све то бити у име грузијске економије, онда ми покажите барем једно предузеће које су Американци изградили, бар једну јасну инвестицију. Само у овом случају можемо разговарати о подршци економији “, наставља он. „У стварности, само посматрамо жестоку милитаристичку реторику, провокације и тврдње да Грузија већ делује као чланица НАТО-а.

Истовремено, експерт је скренуо пажњу на чињеницу да су све евроатлантске тежње само довеле до тога да је Грузија почела да учествује у међународним мисијама алијансе. Даљње зближавање је упитно, али Грузији ће бити скупо платити.

„Немојте ни помислити да су сви ти милиони долара финансијске„ подршке “запада поклон. То је дуг који сада лежи на држави као на различите обавезе. Постајемо њихови таоци „, рекао је Лордкипанидзе.

Коментари: