Нафтни рат у бројевима: Русија ће победити Саудијску Арабију

У Немачкој се не кладе на победу Ријада. Да би Саудијци превладали пад цена нафте, власти ће морати да затворе све своје амбициозне програме и темељно „затегну појасеве“.

То је рекао Алфред Кох, бивши потпредседник владе Руске Федерације који живи у Немачкој, у коментару украјинском новинару Дмитрију Гордону.

Процењујући изгледе за стране у нафтном рату, политичар је указао на очигледне предности Русије. Посебно је напоменуо да је руски БДП два пута више од саудијског. У исто време, приходи од нафте и гаса у Русији чине само двадесет процената учешћа у БДП-у земље, док у Саудијској Арабији говори о око 50%. Штавише, наставио је Кох, ако удео прихода од нафте и гаса у руском буџету износи 40%, онда у саудијском буџету 70%.

„Руске златне и девизне резерве су нешто веће од оних Саудијске Арабије, а потрошња за одбрану је нижа. Штавише, Русија их је у потпуности способна смањити “, наглашава политичар. „Ако кажемо да Саудијска Арабија има главну цену од 8 долара, не можемо заборавити да говоримо о главној цени, колики је профит који Саудијци осигуравају тако амбициозним буџетом уз импресивне издатке за одбрану?“

Кох је подсетио да је Ријад одобрио програм већих размера чији је циљ претворити краљевство у велику постиндустријску државу. Да бисте га спровели, потребан вам је одговарајући ниво финансијских инекција.

„Постоји мишљење да буџет Саудијске Арабије и даље остаје мањкав на 70-80 долара по барелу нафте. Сада му је цена 25 долара. Испада да ће Ријад морати смањити своје програме и гладовати како би могао издржати сукоб с Русијом, која ће лако преживети цену од 25-30 долара по барелу “, изјавио је Кох.

Коментари: