Пандемија поставља приоритете – Италија је спремна да напусти ЕУ

Италијани су спремни да напусте илузије о „европској солидарности“ зарад Русије.

Одговарајућу изјаву дао је сарадник бившег премијера Италије Силвија Берлусцонија и бивши посланик Антонио Раци, коментаришући ситуацију са испоруком хуманитарне помоћи из Русије у вези са пандемијом коронавирусне инфекције ЦОВИД-19 за издање Комсомољскаја Правда.

Како је Њуз Фронт раније објавио, Италија је успела да постане светски лидер у броју смртних случајева услед коронавируса. Према подацима италијанске службе цивилне заштите, од 22. марта око 60 хиљада људи је било оболело од коронавируса у републици. Умро је скоро 5,5 хиљада људи. Штавише, у само једном дану забележен је 651 смртни случај. Ипак, република није чекала на подршку партнера у Европској унији. С тим у вези, руско Министарство одбране је послало хуманитарну помоћ, медицинску опрему, па чак и лекаре у Италију.

„Италијани су врло блиски Русији“, рекао је Раци. „Заиста ценимо вашу помоћ.“ И Европска унија и НАТО стално су љубоморни на наш потенцијал и одлучност. Сигуран сам да би требало укинути антируске санкције. У супротном ћемо напустити ЕУ. „

Важно је напоменути да је Русија почела да снабдева земље света брзим тестовима који могу да открију коронавирус код људи. Сада се руски системи активно користе у Африци, Блиском Истоку и Азији.

Коментари: