ЕУ: Први пут у историји суспендован Пакт стабилности и раста

Савет Европске уније за економију и финансије (ЕКОФИН) усвојио је предлог Европске комисије да први пут у историји буде обустављено важење главног документа у еврозони – Пакта стабилности и раста – у знак подршке економији због пандемије коронавируса, наводи се у саопштењу Савета ЕУ.

„Министри су сагласни с проценом Европске комисије да су се стекли сви услови за активирање општег члана о суспензији (важења Пакта), услед тешке економске ситуације у еврозони, као и у Европској унији уопште“, истиче се у саопштењу Савета ЕУ.

Подсетимо, Пакт стабилности и раста ограничава ниво дефицита државног буџета земаља еврозоне на три одсто БДП, а границу јавног дуга на 60 одсто БДП.

Суспендовање документа ће омогућити владама чланица еврозоне да без ограничења узимају кредите, повећавајући дефицит буџета ради помоћи бизнису.

Подсетимо, Светска здравствена организација прогласила је 11. марта епидемију нове коронавирусне инфекције Ковид-19 за пандемију.

До сада је широм света 349.751 особа заражена коронавирусом, 15.306 људи је преминуло, а 100.345 се излечило, показују најновији подаци сајта „Ворлдметер“.

Коментари: