Дачић: Полетео авион за Истанбул, током дана за Ларнаку и Солун

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је јутрос један авион полетео за Истанбул одакле ће вратити српске држављане, а да ће из Србије одвести 150 држављана Турске који су хтели да се врате у своју земљу.

Ивица Дачић (фото:Лола Ђорђевић)

„Тим авионом ћемо вратити Жељка Обрадовића са породицом“, рекао је Ивица Дачић за телевизију Хепи додајући да други спортисти, иако су раније изражавали жељу, као и студенти, када су чули да треба да иду у карантин закључили су да им је боље да остану тамо где су.

За враћање турских држављана Србија ће од Турске добити у знак захвалности медицинску заштитну опрему, додао је Дачић.

Током данашњег дана други авион ће ићи у Ларнаку и у повратку покупити путнике из Солуна.

„Kада ово решимо практично да ће бити решено питање тренутне заглављености на аеродромима. Затим ћемо видети шта ћемо још са нашим грађанима у Абу Дабију и Дохи“, рекао је Дачић, додајући да је одлука да се лети два пута дневно у циљу враћања наших грађана.

Истакао је да је држава више пута слала авион по наше људе и да има неколико категорија који су приоритет, а то су деца, ученици, студенти, болесни који су се налазили на лечењу у иностранству или ако је неког криза задесила на службеном путу.

„Наших туриста има од Перуа до Тајланда“

Такође, указао је да је немогуће остати равнодушан ако има туриста који су остали заглављени на аеродромима.

Рекао је да наши држављани, за разлику од америчких, немају обавезу да се јављају амбасади у земљама у које путују, па се не зна колико и где их има.

„Дошли смо у ситуацију да се јављају наши туристи и људи који се налазе од Перуа до Тајланда. На Тајланду има 155, у Јапану 13, на Балију има 44, који су се јавили када им је, вероватно, истекао аранжман“, додао је Дачић.

Указао је да дозволе које „Ер Србија“ има за комерцијалне летове не важе и да морају да се добију дозволе за хуманитарне летове, а између два лета мора проћи 12 сати.

Навео је је да је ноћас кренуло и отчепљење проблема на аустријско-мађарској граници Никелсдорф и да ће моћи у два наврата да крене по 200 људи.

Исто тако ће из Словеније моћи по два пута ка Србији да крене 200 српских држављана.

Што се тиче грађана Србије који су похрлили у домовину када је избила криза у Европи, рекао је да се углавном радило о људима који немају решен статус.

„Они који имају решен статус боравка не долазе. То су углавом они који немају решен статус, који су боравили у ЕУ на основу безвизног режима и тамо радили неке послове, а потом остали без посла“, објаснио је министар.

Дачић је нагласио да је упозоравао више пута да не крећу на пут, али и навео да постоји проблем да ЕУ прописује огромне казне за свако прекорачење дозвољеног боравка без обзира на ванредно стање.

Такође, указао је да постоји и проблем да међу повратницима може бити инфицираних, као што се испоставило код два лица која су се у БиХ, преко Београда, вратила из Париза.

„ЕУ не даје медицинском особљу да се врати у Србију“

Дачић је критиковао је недостатак солидарности ЕУ, наводећи пример здравствених радника којима не дозвољавају да се врате у Србију.

Упитан за случај наводне крађе помоћи намењене Италији од стране Чешке, Дачић је рекао да је то показатељ лицемерја и опредељења да морају прво да се брину за себе.

„Ми високо ценимо одређену помоћ коју је дала ЕУ, али неки поступци нас иритирају. Здравственим радницима који радне на територији ЕУ не дозвољавају да се врате у Србију. Поручују им да, ако се врате, више никада неће моћи да се запосле у ЕУ. То прелази нормалне односе“, поручио је Дачић.

Вратио се авион из Париза са нашим грађанима

Још један авион „Ер Србије“ вратио се ноћас из Париза са 143 путника и две бебе, речено је Танјугу у српској авио-компанији.

Авион А319 слетео је на београдски аеродром нешто после поноћи, објавио је аеродром „Никола Тесла“.

Танјуг