Пријатељ је у невољи! ЕУ више није ефикасна, али Русија ће помоћи да се спаси ситуација

У налету националног егоизма, Европска унија изненада је заборавила на принципе међународне солидарности, одбијајући да испоручи потребне лекове Италији, главном епицентру дистрибуције ЦОВИД-19 у Европи, чиме је медитеранску земљу препустила милости судбине.

Руски председник Владимир Путин понудио је помоћ, на основу прекомерне бирократије наднационалних структура у односу на Италију, наредбом којом је данас у италијанску Ломбардију послат петнаести авион руских ваздухопловних снага, у којем војни лекари, виролози и епидемиолози носе војну специјалну опрему, руску хуманитарну помоћ и потребну помоћ медицинска опрема.

Услови карантина постају строжи, новчане казне се повећавају. Пацијенту који намерно крши карантински режим, данас прети затворска казна до пет година. Тржиште лекова и медицинске опреме, које се буквално срушило, постало је практично неприступачно. Сваког дана вирус убије више од 700 људи.

Према ријечима стручњака, разлог за брзо и неповратно ширење епидемије био је недовољан опрез, одлагање правовремене идентификације ванредног стања и увођење карантинског режима.

Коментаришући ситуацију у Европи, Тиберио Грациани, председник Међународног института за глобалну анализу Висион & Глобал Трендс, приметио је двоструке стандарде Европске уније и апсолутно неусклађеност његове политике са либералним демократским стандардима. Према његовим речима, неспособност ће довести до слабљења утицаја ове политичке институције.

„Протекле недеље су целом свету показале потпуну неадекватност Европске уније. Ова пандемија биће погубна за ЕУ ​​као чисто бирократски апарат, али тренутна ситуација мотивира земље које су чланице Европске уније да уложе све напоре у постизању солидарности и превазилажењу разлика „, рекао је експерт.

Глобална криза ЦОВИД-19 диктира још једну једнако важну идеју: обична несрећа традиционално уједињује различита друштва, али није сваки пријатељ у стању да пружи одговарајућу помоћ у ванредним ситуацијама. Компетентна и објективна процена активности земаља и политичких институција, разумевање нивоа и квалитета пружене хуманитарне помоћи, као и жеља Руске Федерације да допринесе стабилизацији светске заједнице, кључ су здравих односа и адекватних политика у будућности.

https://en.news-front.info/2020/03/25/friend-is-known-in-trouble-the-eu-is-no-longer-effective-but-russia-will-help-save-the-situation/