Путин: Следећа недеља у Русији нерадна због коронавируса

Председник Русије Владимир Путин објавио је да ће следећа недеља на територији целе земље бити нерадна за све запослене, иако ће апотеке, продавнице, болнице, градски и међуградски превиз, као и остале услужне делатности наставити са радом.

Путин: Следећа недеља у Русији нерадна због коронавируса
Владимир Путин (фото : Лола Ђорђевић)

Он је рекао да је та мера неопходна због ширења коронавируса.

„Ово ће допринети да се смање ризици од ширења коронавируса. Најважније је тренутно да сви остану код куће“, истакао је Путин.

Он је такође навео да Русија тренутно излази на крај са коронавирусом, али да је зараза свуда око ње, те је тешко у потпуности спречити да вирус продре у земљу.

Он је такође предложио и да се одложи гласање за уставне измене и додао да ће о новом датуму бити речи накнадно.

Грађани Русије: Будите дисциплиновани

Председник Руске Федерације Владимир Путин се обраћа грађанима поводом епидемије коронавируса. Пратите превод преко нашег сајта 👉

Председник Руске Федерације Владимир Путин се обраћа грађанима поводом епидемије коронавируса.Пратите пренос и на нашем сајту где објављујемо и симултани превод 👉 https://sptnkne.ws/BNPT

Опубликовано Sputnik Србијa Среда, 25 марта 2020 г.

Руски председник позвао је грађане да буду дисциплиновани и одговорни, те да је најбезбедније данас остати код куће.

„Све мере по питању борбе против коронавируса даће резултат уколико будемо уједињени“, рекао је он.
Такође је навео и да би грађани требало са великом озбиљношћу да се односе према саветима стручњака како би се сачували од ове болести.

Помоћ породицама и грађанима

Русија ће у виду подршке породицама са децом у наредна три месеца исплатити по 5.000 рубаља за свако дете до три године, саопштио је Путин.

Такође је рекао да ће незапосленима бити увећан износ социјалне помоћи са 8.000 на 12.130 рубаља.

„Економија Русије, као и економије других земаља, због коронавируса пролазе кроз катастрофалан период. Потребно је подржати оне који се сусрећу са губитком посла“, додао је.

Путин је навео и да ће свим грађанима којима примања буду пала на испод 30 одсто од реалних бити омогућен мораторијум на исплате кредита.

За стабилизацију економске ситуације потребне додатне мере

Путин је истакао да је за стабилизацију економске ситуације у Русији потребно увести додатне мере.

„Пре свега потребно је осигурати социјалну заштиту грђаана, заштиту њихових примања и радних места. Такође је потребно подржати мала и средња предузећа у којима ради милиони грађана“, нагласио је.

Путин је позвао и да се осигура стабилност на тржишту рада и да се не дозволи да због ситуације са коронавирусом скочи незапосленост у земљи.

Руски председник је предложио и да се уведе мораторијум на банкротство компанија које су се нашле у невољи, као и да ће та мера бити на снази наредних шест месеци.Он је најавио да ће држава помоћи да до тога не дође.

Како је претходно пренео портпарол Кремља, Путин је требало да посети Санкт Петербург, међутим, посета је одложена за сутра.

Подсетимо, број заражених коронавирусом у Русији порастао је за 163 особе и достигао 658 особа.

Спутњик

Коментари: