Ево када се може очекивати значајан пад оболелих у Србији

Епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић очекује да ће крајем априла доћи до знатнијег пада у броју оболелих од вируса корона у Србији.

Ево када се може очекивати значајан пад оболелих у Србији

„Ако издржимо наредне две недеље, значи да ћемо моћи добро да се носимо све до краја априла, када очекујемо да ће доћи до једног знатнијег пада, а у мају очекујемо спорадичне случајеве“ – рекао је Тиодоровић за Блиц.

Он је оценио да се у овом тренутку Србија држи добро, иако из дана у дан има све више оболелих, а почели су да бележе и смртне случајеве.

„Следећа недеља биће тешка, али ако издржимо дисциплиновано још 15 дана, тада можемо рећи да смо на добром путу да непријатеља ухватимо за рогове“ – рекао је Тиодоровић.

Он је додао да се очекује све више потврђених случајева вируса, али је указао да сада постоји другачија стратегија, да ће се тестирати већи број људи и да ће лакше оболели одмах бити изоловани у халама, чиме ће се, како је навео, спријечити ширење вируса и стећи јаснија слика о тачном броју оболелих.

„Свестан сам да је тешко давати прогнозе, поготово када немате све податке, јер ми смо сада тестирали мали број људи, тешке болеснике, а сада када имамо могућности за масовно тестирање, бићемо у предности. Сада то раде и домови здравља и све ће ићи много брже“ – рекао је Тиодоровић.

Он је нагласио да Србија не може да се пореди са Кином, где су, како каже, ствари врло специфичне и огроман је број становника, преноси Танјуг.

Коментари: