Капетан Драган од 28. марта коначно слободан

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта упутио је писмо Драгану Васиљковићу познатом као Капетан Драган, исказавши задовољство што ће он у суботу, 28. марта, након 14 година прогона и неправедног боравка у затворима у Аустралији и Хрватској, поново бити слободан човек.

Линта је у писму Васиљковићу констатовао да је кључни разлог његовог дугогодишњег робијања чињеница да је током рата на подручју данашње Хрватске активно учествовао у одбрани права и слободе крајишких Срба и да се са својим саборцима часно, поштено и поносно борио против усташког режима Фрање Туђмана.

„Због тога сте ушли у историју српског народа као истински патриота и стварни херој без мрље у свом војном деловању. Сви, који су вас познавали током рата, добро знају да сте поштовали Женевске конвенције и ратно право, као и да сте посебно водили рачуна да се према заробљеницима поступа на достојан начин у складу са српском војничком традицијом“ – невео је Линта.

Он је посебно истакао да је Васиљковић показао огромну вољу и упорност да у судском поступку у Хрватској докаже истину о свом ратном путу и своју невиност јер је заиста невин, саопштено је из Савета Срба у региону.

„Нажалост, нисте успели у томе искључиво због чињенице јер хрватско правосуђе није професионално и независно. У питању је етнички мотивисано правосуђе које има задатак да оправда бесмислену и бруталну лаж да су Србија, ЈНА и крајишки Срби, тобоже, били агресори и злочиначка страна, а Хрвати, тобоже, жртве који су водили ослободилачки рат“ – рекао је Линта.

Линта је нагласио да бројне чињенице недвосмислено показују да је главни кривац за рат био усташки режим Туђмана чији је циљ био убијање и масовно протеривање крајишких Срба са њихових вековних огњишта и стварање етнички чисте хрватске државе.

„Сваком разумном човеку је јасно да сте осуђени у класичном монтираном политичком процесу на основу лажних доказа  само зато јер сте били један од симбола отпора крајишких Срба хрватским злочиначким паравојним формацијама“ – рекао је Линта.

Он је нагласио да Васиљковићу у монтираном судском процесу нису доказали ниједну тачку из оптужнице, те да је Капетан Драган једини затвореник у Хрватској који је остао у затвору до последњег дана, и то у незаконитој изолацији.

„Трагична је чињеница да у хрватским затворима и даље труне велики број часних српских патриота само зато што су Срби. Била ми је част што сам посетио вас и генерала Борислава Ђукића у сплитском затвору `Билице` марта 2016. године“ – навео је Линта у писму Васиљковићу.

Коментари: