Помпео: Нудимо награду од 15 милиона долара за информације о Мадуру

Министарство правде САД оптужило је председника Венецуеле Николаса Мадура и још неколико представника руководства те земље за умешаност у трговину дрогом, а Стејт департмент је за информације о Мадуровој умешаности понудио награду од 15 милиона долара, изјавио је амерички државни секретар Мајк Помпео.

Мајк Помпео

„Данас је Стејт департмент објавио неколико награда за информације које би помогле у хапшењу и осуђивању венецуеланских држављана против којих је америчко Министарство правде подигло оптужнице због њихове улоге у међународној трговини дрогом“, наводи се у саопштењу Мајка Помпеа.

Помпео је истакао да су власти САД за Мадура понудиле награду од 15 милиона долара, а за остале оптужене венецуеланске држављане по 10 милиона долара.

Како се још наводи у саопштењу америчког Министарства правде, Мадуру и неколико његових сарадника прети доживотна казна затвора због подигнутих оптужби.

Према саопштењу, Мадуро је оптужен по четири тачке оптужнице: „учествовање у нарко-терористичком злочиначком договору“, „злочиначки договор у циљу увоза кокаина у САД“, „поседовање и коришћење митраљеза и експлозивних направа у оквиру наведеног злочиначког договора“, као и злочиначки договор о коришћењу таквог оружја и направа.

Реч је о испорукама наркотика у САД преко колумбијске групе „Револуционарне оружане снаге Колумбије“.

Свака од ових тачака предвиђа затворску казну до доживотног затвора.

Раније је амерички председник Доналд Трамп за време годишњег обраћања Конгресу изјавио како намерава да сруши владу Николаса Мадура.

Коментари: