Саудијци мобилишу „војску“ у нафтном рату, десетине танкера спремне да испуне претњу Русији

Саудијска Арабија већ спроводи свој план у априлу, „преплављујући“ свет јефтином нафтом, покушавајући да што брже заврши сукоб.

С тим у вези, десетине танкера шаљу на обале Саудијске Арабије, које ће бити натоварене сировинама. ТанкерТракерс портал објавио је карту са пловилима на њој. На слици је приказано како се бродови крећу до обала краљевства из Азије и Суеског канала. Истовремено, могуће је да ће неки од њих бити најамни за април, када је Ријад обећао да ће спустити цене нафте како би приморао Русију да закључи споразум у оквиру ОПЕК-а.

Како је известио Њуз Фронт, ширење коронавирусне инфекције ЦОВИД-9 довело је до наглог пада потражње за нафтом, али земље извознице нафте нису се могле договорити о смањењу производње сирове нафте. То је довело до наглог пада цена нафте.

Сада Ријад очајнички покушава да стави Русију за преговарачки сто, јер Саудијци не могу да повуку дугу конфронтацију. Тако је агенција Блоомберг приметила да ће финансијска средства монарха бити потрошена пре него што потражња за нафтом достигне свој врхунац.

У исто време, Русија је много спремнија за дуги нафтни рат, јер приходи од нафте и гаса у Русији чине само двадесет процената удела у БДП-у земље, док за Саудијску Арабију говори око 50%. Штавише, удео прихода од нафте и гаса у руском буџету је 40%, а у саудијском буџету – 70%

Коментари: