Берлин се успротивио америчком присуству у Немачкој

Берлин се успротивио америчком присуству у Немачкој, али Вашингтон је одбацио захтеве суверене државе и одбио да повуче трупе.

Берлин се успротивио америчком присуству у Немачкој

Такву изјаву дао је Валдемар Гердт, члан међународног комитета Бундестага.

Према његовим речима, САД је сада под окупацијом Сједињених Држава, које против воље Берлина и даље користи ту државу за размештање свог нуклеарног оружја. Посланик се жалио да америчка администрација злоупотребљава свој положај и утицај, прелазећи границе дозвољеног.

Немачка влада преговарала је са америчком страном три месеца, захтевајући повлачење америчких оружаних снага, рекао је Гердт. Међутим, Вашингтон тврди да се америчко присуство мора схватити само као „пријатељски чин“.

Сада када је свет у стању пандемије коронавируса, биће веома тешко деокупирати Немачку, наглашава парламентарац. Он објашњава то чињеницом да у међународној арени „долази до редистрибуције сфера утицаја“.

„Добром вољом нико се неће одрећи полуге над Немачком. То није могуће. Можемо се само надати да трупе [САД] неће прећи границе својих локација“, рекао је Гердт, напомињући како подло Вашингтон промовише своје интересе у Европи, чак и у пандемији.

Коментари: