Руски доктор који се вратио из Кине предвиђа шта ће бити с пандемијом

Кинези су у сузбијању коронавируса предузели мере без преседана и организовали карантин какав до сада није виђен у историји човечанства, изјавио је доктор Александар Семјонов, заменик директора Института за епидемиологију и микробиологију у Санкт Петербургу. Он је два пута боравио у Кини за време епидемије коронавируса.

Руски доктор који се вратио из Кине предвиђа шта ће бити с пандемијом

Александар Семјонов је рекао да је у Кини шездесет милиона људи било смештено у услове оштрог карантина и да је цела земља поштовала мере самоизолације и самоконтроле.

„Тако нешто још нико није урадио. Кинеско искуство, потпуно ограничавање контаката, много је помогло целом свету. Показало је како се епидемија може ефикасно зауставити. То се видело у Јужној Кореји која је следила кинески пример и изборила се с епидемијом“, рекао је Семјонов за РТС.

Говорећи о Италији и Шпанији, навео је да је вирус тамо стизао помало, у много наврата.

„Власти су се дуго колебале између комфора становништва и потребе за затварањем свих граница. Та неодлучност власти и дуго гомилање појединачних случајева довело је до тога да се зараза код њих ширила полако, али је постојала и зато су касно почели да реагују“, сматра Семјонов.

Истиче да логика каже да је највероватније да ће се епидемија полако стишати и престати.

„Да кренем од најгорег сценарија – епидемија постаје огромна и преплављује цео свет. Мени је тешко да поверујем у то. Коронавирус није заразан као нпр. вирус грипа“, истакао је.

Други сценарио, према његовим речима, јесте да се епидемија светом шири у таласима.

„Да не оболева велики број људи али да стално има оболелих. То је такође мало вероватно јер се сезона респираторних инфекција ближи крају на северној хемисфери. На јужној живи много мање људи и тамо се тешко може одржати таква масовност епидемије“, истиче Семјонов.

Како каже, трећи сценарио је да ће епидемија проћи и поново се вратити.

„Требало би наћи прелазног домаћина вируса. Научници се баве тим питањем и ускоро ћемо добити одговор“, каже руски доктор.

Наводи да је сасвим могуће да се епидемија заврши као у случају САРС-а, који се појавио, уплашио цео свет и нема га 17 година.

„Ја желим да верујем у тај сценарио“, рекао је Семјонов.

 

Спутњик

Коментари: