У Либији настављени жестоки сукоби упркос пандемији

На више фронтова у Либији данас је било интензивних сукоба после жестоког бомбардовања Триполија током прошле ноћи, а непрекидне борбе представљају претњу за напоре чији је циљ обуздавање пандемије коронавируса.

У Либији настављени жестоки сукоби упркос пандемији

После релативног затишја протеклих неколико седмица, озбиљни ратни сукоби наставлЈени су ове седмице, упркос позивима међународне заједнице на смиривање како би расцепканом и преоптерећеном здравственом систему Либије било омогућено да се припреми за пандемију.

Либија је у понедељак потврдила свој први случај Kовид-19, а реч је о држављанину те земље који се недавно вратио из иностранства, преноси Ројтерс, подсећајући да је после дугогодишње нестабилности и насиља здравствена инфраструктура у Либији великим делом разрушена и да многи лекари и медицинске сестре нису примили зараде од децембра.

Скоро годину дана Либијска национална армија, којом командује Калифа Хафтар, врши нападе на Триполи у намери да освоји престоницу земље, у којој је седиште међународно признате владе националног јединства.

Коментари: