Америчке санкције против Венецуеле ─ инструмент геноцида

Русија апелује да се Венецуели укину санкције које у условима тешке економске ситуације и време пандемије вируса корона постају инструмент геноцида, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Америчке санкције против Венецуеле ─ инструмент геноцида
Марија Захарова(фото:Лола Ђорђевић

„Поново апелујемо на укидање једностраних незаконитих санкција, које се у актуелним условима епидемије претварају у инструмент геноцида. Сада, када је економији Венецеуеле, која је угушена ограничењима, хитно потребна помоћ, блокирање испорука хране и лекова у земљу, ограничење приступа државним средствима на рачунима у страним банкама доводи у опасност хиљаде људских живота“, истакла је Захарова.

Оптужбе на рачун Мадура — апсурдне

Она се такође осврнула и на оптужбе Сједињених Америчких Држава против венецуеланског председника Николаса Мадура о његовој наводној умешаности у трговину наркотицима.

„Били смо изненађени када смо сазнали да генерални тужилац САД оптужује руководство Венецуеле за директно учешће у међународној трговини наркотицима. Пратећи идеју о свргавању законите власти у Венецуели, што нико није ни скривао, америчко законодавство обећало је огромну своту за информације које би наводно помогле у хапшењу председника Мадура и других чланова венецуеланског руководства. Такве оптужбе су просто апсурдне, страшне“, истакла је Захарова.

Русија ће наставити да помаже Венецуели

Захарова је нагласила да ће Русија наставити да помаже Венецуели и када је реч о ситиацији са вирусом корона.

„Русија ће наставити да помаже Венецуели, укључујући и нормализацију санитарно-епидемиолошке ситуације. Ове седмице је у Каракас испоручена прва партија од 10.000 тестова за дијагностиковање вируса корона“, нагласила је она.

Раније је Министарство правде САД оптужило је председника Венецуеле Николаса Мадура и још неколико представника руководства те земље за умешаност у трговину дрогом, а Стејт департмент је за информације о Мадуровој умешаности понудио награду од 15 милиона долара.

Коментари: