Руски вирусолог: Имунитет на коронавирус траје неколико година

Особе које су прележале вирус корона вероватно ће бити имуне на њега неколико година, изјавио је руководилац лабораторије за екологију микроорганизама Школе биомедицине Далекоисточног федералног универзитета, професор Михаил Шчелканов.
Руски вирусолог: Имунитет на коронавирус траје неколико година

„Особе које су преболеле инфекцију изазвану вирусом корона стичу имунитет, али само помоћу експеримента пружиће нам се могућност да одредимо његову стабилност. Имунитет највероватније неће бити доживотан, можемо рећи да постојати неколико година“, рекао је Шчелканов.

Он је такође истакао да за сада тестирања вакцине против вируса корона успешно напредују, као и да ће вероватно вакцина ускоро бити у Русији.

„Сматрам да ће до лета вакцина већ бити у Русији. И даље се надам да она неће бити потребна за широку примену. Најбољи сценарио је да ће вакцина остати као једна од резервних опција. Прелазни сценарио подразумева да ће вакцину давати људима из ризичних група – старијима, онима са дијабетесом, прекомерном тежином, кардиоваскуларним болестима. То су стандардне ризичне групе за акутну респираторну вирусну инфекцију“, рекао је он.

Према речима вирусолога, у најгорем случају вакцина ће морати да буде укључена у састав сезонских вакцина против грипа.

„Међутим, не мислим да ће доћи до тога, и даље се надам најбољем“, истакао је он.

Подсетимо, Светска здравствена организација 11. марта прогласила је епидемију новог вируса корона за пандемију. Први случајеви заразе овим вирусом забележени су крајем 2019. године у Кини.

У свету је до данас од коронавируса оболело 597.458 особа, а преминуло је 27.370, саопштава сајт worldometers.

Пратите на Спутњику најновије информације о пандемији вируса корона КОВИД-19.

Спутњик

Коментари: