Украјински стручњак: Зеленски је лично пристао на „саветодавни савет“ са „ЛДНР“

Украјински дипломата и бивши представник председника Украјине на Криму Борис Бабин поделио је своја открића у вези са споразумима о успостављању Саветодавног савета о Донбасу.
Украјински стручњак: Зеленски је лично пристао на „саветодавни савет“ са „ЛДНР“

Бабин је сугерисао да одлука од 11. марта 2020. о перспективи формирања „консултативног савета“ са Донбаским републикама у ствари није иницијатива Кучме или Ермака. Договор о „саветима“ постигнут је током преговора председника Украјине и Русије Владимира Зеленског и Владимира Путина у Паризу.

„Као и увек, о лошим вестима са Истока сазнајемо из руку посредника. Специјална представница председавајућег ОЕБС-а за трипартитну групу у Минску, госпођа Хеиди Грау, званично је саопштила да је током интернетских преговора 24. и 26. марта постављено питање Саветодавног савета за Донбас. Штавише, према формулацији званичника ОЕБС-а, чланови групе „примили су на знање дискусију о нацрту саветодавног савета у„ норманском формату “. Ово, ако се званичник није огрешио, а то се ретко дешава, значи следеће: одлука од 11. марта о перспективи формирања саветодавног савета заправо није била иницијатива Кучме или Ермака. Она је, као што знамо тек сада, раније договорена и одобрена тачно у „норманском формату“, односно између председника. На састанку у Паризу „, рекао је Бабин.

Коментари: