Зигмар Габријел: ЕУ доживела неуспех у борби против коронавируса

Бивши шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел оптужио је данас ЕУ да је доживела неуспех у савладавању кризе са коронавирусом.

Зигмар Габријел: ЕУ доживела неуспех у борби против коронавируса

 

„Очигледно имамо једну ЕУ само за лепо време, јер у највећем тесту од свог оснивања доживела је до сада потпуни неуспех“, казао је Габријел у изјави за ЗДФ.

Он је, у емисији „Берлин директ“ казао да је најгоре сигурно било на почетку да чак ни Немци нису били спремни да испоручују средства за помоћ тамо где су људи падали и умирали, на северу Италије. Габријел је поставио питање да ли би било драматично ако би Немачка уместо 156 милијарди евра узела дуг од 166 милијарди евра, и онда 10 милијарди ставила на располагање Италији и Шпанији као прву помоћ.

„Те две земље би нам, највероватније, 100 година биле захвалне да смо то тако урадили. Оне ће се сећати да суседне нације нису желеле да им помогну, већ Кинези“, навео је он. Габријел је указао да је сада тако да Немачка ствара утисак да делује као и САД, и то не само Немци, већ свака европска земља, а по принципу „прво моја нација – мислимо на нас, а не на суседе“

Коментари: