Да здравствует Италия!

Да заборав прекрива много тога, то је већ природни закон времена и можданих вијуга. Али ће тешко прекрити европску и америчку нискост, остављање европске чланице, и чланице НАТО, на цједилу у данима смрти која хара Апенинима. А, у другом свјетлу, тешко ће се заборавити и оно узвишено: руска солидарност, подршка италијанском народу уз бројне руске авионе који слијећу у Италију, уз тоне и тоне медицинске опреме. А руски експерти за борбу против биолошког оружја и вируса храбро и без икаквог премишљања бораве на терену смрти. И, да би констатација била коректна до краја, поред помоћи Русије, исто тако треба истаћи и сваковрсну подршку пријатељске Кине.

Да здравствует Италия!

Док поједини јалови експерти и циници трагају за скривеном позадином руског „мијешања“ у трагедију италијанског народа, поштени дио човјечанства је свјестан да се Русија овим чином издигла изнад свих политика и подјела. И да је то проговорила она православна, милосрдна руска душа на начин достојан највећих народа свијета. И то баш у данима кад Ватикан симптоматично ћути поводом односа Европе према Италији.

Шта рећи и на податак да девет чланица ЕУ недавно нијесу дозволиле прелет руском авиону који је хитао у помоћ Италији, па је посада морала мијењати руту, и стићи на одредиште након заобиласка, дугог више хиљада километара. Овај и други драстични примјери европског „чојства и јунаштва“ наишли су већ на оштре осуде Италијана, што ће тешко бити превазиђено уштогљеним исприкама Европе у покушају да дезинфикује руке од своје пандемије бешчашћа.

Запад је у најкритичнијем моменту показао своје право лице, одсуство жеље да помогне земљи у срцу Европе, својој равноправној чланици. И притом исказао активну жељу да Италији одмогне колико може. Драстичан примјер је и случај с транзитом маски и друге врсте медицинске опреме из Кине за Италију, у жариште епидемије. Испоруку су на „углађен“, европски начин директно стопирале Чешка и Пољска, и не само то. Италијански дневник „Република“ пренио је тврдње да су чешки цариници заплијенили 680.000 маски, и извјестан број респиратора, а чешку мућку флагрантно објелоданиле италијанска и кинеска застава на пакетима опреме. И пољски цариници су дали свој пуни, несебичан „допринос“ несрећи италијанског народа запљеном опреме за Италију, 23.000 маски, због чега су размијењене не баш пријатне ноте између двије земље, а опрема не стигла до Италије.

Алијенираној психи хладних европских кругова очито је непојмљиво да Русија и Кина имају срца и храбрости да се, из толике даљине, без оклијевања укључе у помоћ зараженом полуострву. Зато су европски моћници, да би прикрили своју индоленцију, омели доласке руских авиона, а успут фино и ућарили на несрећи италијанског народа отуђујући испоруке за спас Италије. То је та модерна Европа и чувена „солидарност Запада“. Оног истог који је током два свјетска рата по Балкану сијао смрт и разарања, а и Црној Гори донио небројене несреће, патње и трагедије, уз „тријумфално“ бомбардовање Подгорице да се бомбардери на пригодан начин ослободе терета при повратку кући…

А ми хрлимо ка тој и таквој Европи, која своје бездушно лице показује чак и на примјеру једне од својих чланица. Тако је надувани балон европских вриједности пукао као мјехур од сапунице, као право лице бездушне интережџијске глобалне асоцијације. Која зна за милосрђе по потреби и дуплим аршинима, па чак не притиче у помоћ ни земљи, чији крематоријуми већ данима не стижу да кремирају све умрле.

Како западњацима објаснити есенцију једноставне поруке на руским авионима, и то на енглеском језику, који су стигли на аеродроме земље с врхунцем свјетске пандемије: „From Russia with love“? Авионима пуним медицинске опреме, залиха, средстава за дезинфекцију улица… Русија и Кина нијесу Италију оставиле на цједилу, али Запад јесте. Цјелокупна Италија вјероватно и није очекивала овакву братску помоћ од Русије и Кине. Него првенствено од својих најближих сусједа, „расијане“ Европе, која је пала на испиту из морала и европског заједништва.

Тимови руских љекара експресно су послати у Италију одмах након телефонског разговора Путина и италијанског премијера, Ђузепеа Контеа, а телефони са главних европских адреса били су угашени. Словенска душа је проговорила, а Запад заћутао и побјегао, уз циничне коментаре о суштини руске помоћи једној од европских чланица.

У том контексту није наодмет напоменути и чињеницу да су Достојевски, Толстој и други руски писци одлазили на Запад да сагледају духовне вриједности европске цивилизације, и враћали се у Русију разочарани, схватајући да те праве вриједности баштини управо стара Русија, а не хладни и прорачунати Запад.

Свак се вара ко мисли да су Италијани народ без поноса и достојанства. Не само да су обични грађани жестоко реаговали око забране прелета руског авиона, а друштвене мреже горјеле, него многи траже иступање из ЕУ. Јер се и поставља питање како још Европа „конструктивно“ да одмогне Италији да би изазвала већу пандемију, али и већи одиозум обичног, угроженог народа. Зато поносни италијански народ својим узвишеним, ироничним „Хвала“ одговара цијелој Европи и европском бијегу од Италије и свих биланса смрти који ту земљу већ данима завијају у црно. На европско, нојевско забијање главе у пијесак Италија је одговорила као земља старе цивилизације, највиших вриједности, културе и домета човјечанства.

Умјесто шлага на торту, услиједио је и италијански шамар Европи: достојанствени грађани су је подсјетили да би сву медицинску опрему наравно и платили. Али опрему од матице нијесу могли добити ни за паре…

Италија ће се као Феникс уздићи из своје глобалне несреће, али ће ожиљци европског бешчашћа трајати. А трајаће и искрено поштовање свих Италијана за Русију и Кину, за пожртвовање ове двије земље. Корона ће једном утихнути и на Апенинима… Живјела Италија!

Драган Копривица/ИН4С

Коментари: