Запад користи ситуацију у Венецуели за државни удар

Запад жели да искористи тешку епидемиолошку ситуацију у Венецуели како би извршио државни удар, саопштила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Запад користи ситуацију у Венецуели за државни удар

„Нажалост, видимо да се читав низ земаља још увек води тежњом да се искористи тешка ситуација у свету, епидемиолошка ситуација у Венецуели, за постизање политичких циљева“, нагласила је Захарова.

Према њеним речима, идеја државног удара који би довео до смене законито изабраног председника земље и даље се налази у главама неких политичких снага на Западу.

„Ми смо против блокирања помоћи Каракасу преко ММФ-а. Осудили смо америчку објаву да се председник суверене државе стави на потерницу… због измишљених оптужби за трговину дрогом“, додала је портпаролка.

Амерички план за решавање ситуације у Венецуели у садашњим условима звучи као подсмевање, сматра Захарова.

„Међутим, баш као подсмевање Вашингтон је најавио импровизацију у виду плана за решавање ситуације под условима формирања прелазне владе у Венецуели“, објаснила је Захарова на редовном брифингу.

Сада када је у свету, у суштини, уведен мораторијум на све значајне политичке и друштвене догађаје, Сједињене Америчке Државе предлажу се да се развије и координише одређени распоред националних избора у Венецуели, са посебним нагласком на председничке изборе у земљи, рекла је она.

Москва сматра да „пре свега треба да размишљати о народу Венецуеле и размишљати о томе како се може помоћи овој земљи да изађе из ове хуманитарне катастрофе“, истакал је Захарова.

Амерички државни секретар Мајк Помпео у уторак је изајвио да би у Венецуели требало да се успостави привремена влада коју признаје и Каракас и опозиција, а која би била на челу земље до следећих председничких избора, након чега ће, ако избори буду „поштени“, уследити укидање америчких санкција.

 

 

Спутњик

Коментари: