Мадуро оптужује САД да припремају терористичке нападе

Оружане снаге Венецуеле припремају се за одвраћање офанзиве јер су Сједињене Државе покренуле велику војну операцију на западној хемисфери, под маском борбе против трговине наркотицима.

Мадуро оптужује САД да припремају терористичке нападе

Како је Њуз фронт извештавао раније, почетком прошле године, венецуелански лидер опозиције Хуан Гваидо, уз подршку САД-а, себе је прогласио „председником“ Боливарске републике уместо изабраног шефа државе Николаса Мадура. Вашингтон је одмах признао легитимитет Гваида, присиљавајући на то многе друге земље. Ипак, након неколико узалудних покушаја да намаме војску на своју страну и изврши државни удар, Гваидо никада није успео да преузме власт у земљи.

С тим у вези, америчко Министарство правде одлучило је да крене другачијим путем и оптужило је петнаест представника званичног Каракаса, укључујући председника Мадура, за трговину дрогом. Вашингтон је чак одредио награду за информације које би омогућиле хапшење венецуеланских државника. Касније је Доналд Трамп отишао још даље, најављујући почетак велике војне операције уз учешће Сједињених Држава и још 22 државе. Под маском борбе против  наркотика, Сједињене Државе распоредиле су морнаричке разараче, бродове обалске страже и авионе у подручје где се операција изводи.

У складу с тим, венецуелански председник Николас Мадуро наредио је мобилизацију артиљерије у циљу заштите земље од спољних претњи.

„У склопу операције, Боливијски штит, наредио сам припрему артиљерије за борбу за мир у Венецуели“, рекао је шеф републике, говорећи у Каракасу.

Нагласио је да су Сједињене Државе, заједно с Колумбијом, финансирале оружане банде да би „извеле терористичке нападе и државни удар“ у Венецуели.

 

Коментари: