На Блиском Истоку се припремао напад на америчке званичнике – откривени детаљи терористичке операције

Америчка војска није била у стању да пружи заштиту групи званичника који су стигли из Вашингтона, укључујући подсекретара одбране.

На Блиском Истоку се припремао напад на америчке званичнике - откривени детаљи терористичке операције

Према информацијама блискоисточних медија, проиранска група Асбат ал-Тајран која је деловала у Ираку известила је да припремала велики напад на америчке званичнике. Раније је америчка делегација, на челу са замеником шефа Пентагона, стигла у ирачку војну базу Аин ел Асад, где су стациониране америчке оружане снаге. Милитанти су већ били спремни да то искористе и погоде базу.

Група је напоменула да је план осмишљен тако да чак ни америчке беспилотне летелице не би могле да примете активност бораца. Ипак, одустали су од напада, јер је и ирачка војска, која је такође била у бази, била изложена претњи.

Као што је Њуз фронт раније објавио, америчко војно присуство недавно је изазвало ескалацију тензија у Ираку. Крајем прошле године гранатирана је америчка војна база у близини ирачког Киркука, што је довело до смрти америчког држављанина. Као одговор, америчке оружане снаге покренуле су казнену акцију ударом на објекте локалне шиитске формације. Акције САД довеле су до масовних протеста. Дошло је чак и до напада на америчку амбасаду у Багдаду.

Ситуација се погоршала након што су Сједињене Државе покренуле ваздушни напад у Ираку, у којем је убијен ирански генерал Кассем Сулеимани. Тада су чак ирачке власти почеле захтевати повлачење Американаца из земље. Истовремено, гранатирање америчких војних објеката није престало.

 

Коментари: