Екипе руских стручњака почињу дезинфекцију Ниша

Лекари, епидемиолози и стручњаци за дезинфекцију из Руске Федерације, који су пре три дана допутовали у нашу земљу, када је стигао и контингент велике помоћи Србији за деловање у борби са коронавирусом, данас су у Нишу.

Екипе руских стручњака почињу дезинфекцију Ниша
фото: Прес служба града Ниша

У разговорима са командантом Градског штаба за ванредне ситуације и нишким градоначелником Дарком Буларовићем и његовим сарадницима, али и представницима свих здравствених установа у граду, руски стручњаци упознали су се са стањем у Нишу, али и на југу Србије у вези са пандемијом ковида 19. Руску делегацију предводии су потпуковник Константин Сергејевич Шипицин и мајор Рустам Рашидович Бичков.

Лекари из Русије стигли у Ћуприју, у наредна два дана дезинфекција болнице и Дома здравља

Представници нишких здравствених установа, који су руској делегацији пренели какве се процедуре примењују и како се у Нишу поступа са потенцијалним и оним пацијентима код којих је званично потврђен коронавирус, нагласили су да би највећа помоћ из Русије била у испоруци заштитне опреме, али и појединих лекова које руски лекари користе у лечењу оболелих од ковида 19.

(ФОТОГАЛЕРИЈА) Руски војни стручњаци кренули у борбу против коронавируса у Србији

Током боравка у Нишу руска делегација обишла је објекте у којим је најпре потребна и одмах могућа дезинфекција, попут здравствених установа, али и тржне центре и најпрометније делове града. На основу „снимљеног“ стања, речено је, сутра и наредних дана биће направљен план рада, односно свеобухватни начин помоћи руских стручњака у свим областима на подручју Ниша и јужне и југоисточне Србије. У обиласку нишких објеката предвиђених за дезинфекцију са делегацијом из Русије били су и кодиректор СРХЦ (Српско-руског хуманутарног центра) у Нишу Андреј Мамченко и његов заменик Олег Генијев.

Како је речено екипе руских стручњака и сутра ће обилазити градове у Србије, где ће са локалним самоуправама упознавати се са ситуацијом и договарати пружање помоћи, а коначна одлука шта ће се и где конкретно предузети биће донета после договора са представницима државних органа Србије.

 

Политика,
Аутор: Тома Тодоровић

Коментари: