Меркел: ЕУ се налази пред највећим изазовом од оснивања; Немачкој ће бити добро онолико колико буде добро Европи

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да се ЕУ налази пред највећим изазовом од оснивања.

Меркел: ЕУ се налази пред највећим изазовом од оснивања; Немачкој ће бити добро онолико колико буде добро Европи
Најава новог земљотреса за Ангелу Меркел

„Суочени смо са великим изазовом по здравље грађана, а суочене су све земље чланице. Због тога мора бити у интересу свих, а тако и Немачке, да из те кризе не изађемо ослабљени, већ снажнији“, поручила је она.

Меркелова је на конференцији за штампу најавила сутрашњи састанак евро-групе на којем ће бити разматран предлог Савета ЕУ, те поручила да ће Немачкој бити добро онолико колико буде добро Европи.

Нагласила је да се у овој кризи видело колико су умрежене и испреплетане привреде, те да одговор мора бити само више Европе, Европа која је снажнија и која боље функционише у свим њеним деловима, а тако у свим чланицама.

Она је навела да су земље које су чланице евро-групе посебно повезане и да очекује од министара финансија предлоге за превазилажење кризе.

Меркелова је подсетила на постојање кризног инструмента ЕСМ, који садржи кредитне линије, које су доступне у случају елементарних непогода, додајући да пандемија то свакако јесте.

Поздравила је предлог председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен за очување радних места, наводећи да у тој сфери треба уложити много напора.

Танјуг

Коментари: