Русија: Косовски лидери се опет баве демагогијом

Одлука одлазећег „премијера“ самопроглашеног Косова Аљбина Куртија да замени стопостотне царине на робу из централне Србије „реципрочним мерама“ је још један демагошки гест, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

Русија: Косовски лидери се опет баве демагогијом

Из руског Министарства истичу да приштинске власти „настављају да манипулишу питањем укидања стопостотних дискриминаторних царина на робу из централне Србије, које су уведене у новембру 2018. године и које су изазвале парализу у решавању косовског питања“.

„Још један демагошки гест – укидање царина од 1. априла, које је најавио ‘вршилац дужности премијера’ Косова Албин Курти, који је оградио ту привремену одлуку многим условима. Пре свега, косовска администрација инсистира на ‘принципу реципроцитета’, приморавајући Београд да етикетира производе у складу са приштинским условима. Другим речима, да се сложи са спомињањем самопроглашене ‘Републике Косово’ у документима, што би значило индиректно признавање те квази државе“, истиче се.

На овај начин, како се наводи у саопштењу Министарства, „Косовари не смекшавају своју позицију, као што су то од њих захтевали западни покровитељи. Напротив, пооштравају захтеве“.

„Интересантно да је и Вашингтон, који безусловно подржава косовску „независност“, негативно реаговао на нове трикове Приштине који намерна одлажу наставак дијалога са Београдом. Због тога чудно изгледа реакција ЕУ која у својству посредника треба трезно да оцени ситуацију и не флертује ни са једном страном“, нагласили су у ресору.

„Сматрамо да антисрпске мере косовских власти треба у потпуности и безусловно укинути“, закучили су у МИП Русије.

 

 

Спутњик

Коментари: