Сваки четврти пацијент је осуђен на смрт: њујоршки лекари открили страхоте борбе против коронавируса

Избијање епидемије коронавируса у Њујорку ближи се свом врхунцу, рекли су локални лекари новинарима Си-Ен-Ен који су пуштени у ниверзитетску болницу у Бруклину, а која је сада затворена за јавност. Сада се овде, као и у друге болнице у граду, лечи само заражена ЦОВИД-19. Прилив пацијената не престаје и сваки четврти од њих умре.

Сваки четврти пацијент је осуђен на смрт: њујоршки лекари открили страхоте борбе против коронавируса

„Они су озбиљно болесни. Тренутак и губимо их “, рекла је докторка Џулија Исон. „Испрва разговарате, а након неколико минута гурнете цев у њихова грла, надајући се да ће респиратор бити спојен.“

Др Лорензо Паладино напомиње да је за то „природа болести“. Врхунац епидемије очекује се у граду, али сада има пуно пацијената. Особље не може ни да се одмори, мада лекари и даље покушавају да остану мирни.

„Само су морали да поштују последице четири кода за узнемиреност (када је пацијенту потребна реанимација). За њих је то нешто из „Анатомије сиве“. То се у животу не може догодити. Они то нису требали видети, наставља Паладино.

Докторка Синтија Бенсон приметила је да се лекари претплате на ово, „али не у таквој скали“. Дакле, за само 40 минута, шест пацијената је имало срчани застој, а четворо је умрло пре него што су их лекари извели из собе.

Статистички подаци показују да је 90 посто свих пацијената у болници старије од 45 година, 60 посто старијих од 65 година. У исто време, међу стотинама заражених, има и неколико двадесетогодишњака у болници. Најмлађи пацијент има 3 године.

„Након сигнала, појављују се такви осећаји, кад помислите, да ли сте учинили све што сте могли? Мислим да је морално тешко бити припремљен за толико много пацијената, патње и смрти. „

Сада власти државе Њујорк очекују да ће набавити још 30 хиљада уређаја за механичку вентилацију, колико их тешко недостаје. Лорензо Паладино био је један од оних који су вежбали повезивање два пацијента у један уређај. Међутим, признаје да је механичка вентилација далеко од панацеје, а шансе за преживљавање оних повезаних са системом су изузетно мале.

Џулија Исон се заузврат жалила да поред малог броја респиратора постоји и недостатак специјализованих стручњака. Према њеним речима, поступак повезивања на систем вентилације плућа је веома компликован.

„Ако се повежете на погрешан начин, последице за пацијента биће супротне“, рекла је.

Као што је Њуз Фронт раније објавио, Њујорк је постао  амерички епицентар ширења инфекције коронавирусом ЦОВИД-19 највише захваљујући градоначелнику Билу де Бласију. Будући да је реван либерал, отворено је апелиово на становнике да не жртвују своје слободе, остајући код куће у карантину.

Коментари: