Пријатељи, молите се за руску медицину! Не би вас било на свету да сте се нашли у Енглеској

Олга Солоукхина, која живи у Лондону, обратила се пријатељима у Русији на својој Фејсбук страници. „Људи! Саша, Елена, Ирина, Алексеј и многи други, не бисте били на свету да сте се нашли у Енглеској, “упозорава Олга, описујући слику с коронавирусом у главном граду Велике Британије. „Генерално, људи, молите се за нашу руску медицину“, додаје она. Њуз Фронт објављује Олгин пост без сечења, задржавајући правопис и интерпункцију.

Написаћу мрачан пост о коронавирусној ситуацији у Лондону.

У Лондону – Ускрс, 25 степени, људи иако зазиру једни од других,  још увек пажљиво шетају. Све је веома дисциплиновано. Стога су они који су остали од владе одлучили да не уводе још строже мере јер и тако се сви придржавају.

Током дана, обично разговарам неколико пута са  пријатељима из Москве, и сваки пут се једноставно дивим разлици у нашој ситуацији.

Слушала сам како је једна другарица са благим цурењем носа и шумом у грлу звала доктора. И он је дошао. И тај бедни намотани доктор дошао је до пацијента. И уместо да јој уради тест на корону он је прегледао и дао јој лекове за јачање имунитета.

Или читам телеграм – они их саветују – не лечите се – позовите лекара. Ево га – позовите доктора, директно ме задиви. Још једна врста Роспотреб савеза иде код вас, радећи тестове за корону.

„Ви једноставно не разумете своју срећу!Све су то неки недостижни снови за нас, становнике Лондона, главног града европске државе“.

Замислите на тренутак да сте у стану у Москви – лажете сами, разумете да сте озбиљно болесни са својом температуром већ две недеље, не можете да устанете из кревета, тешко дишете и знате да НИКО од лекара неће доћи код вас.Апсолутно. Никад. Забрањено вам је да долазите у болницу; нико неће направити ЦТ плућа за новац. Једноставно сте осуђени и играте најстрашнији рулет у свом животу – да ли ћете се угушити и умрети болном смрћу или ће вас ваш организам (без икакве медицинске помоћи) спасити.

Једино што ћете чути на телефонској секретарици је – ОСТАНИТЕ КОД КУЋЕ. Замолићете да донесете антибиотике – за то ћете слушати само снимљену поруку на телефону – останите код куће. Неки познаник, Енглез, молио је да му донесу барем парацетамол који би ставио испод врата, лекари му нису ништа доносили, комшије су га довеле.

„Нико ништа неће донети.

Неће вам помоћи.

Неће вас спасити“.

Нико вам неће помоћи саветима, лековима или рецептима. Јер у Лондону није прописано ништа против овог вируса. Уопште ништа.

Пошто цео овај протокол, који се већ примењује у целом свету, енглеска јавна здравствена служба није одобрил и због тога је донета одлука: Короновирус се у Енглеској не лечи ничим.

Сви лекари – руски, амерички, кинески, одавно су почели да пишу своје протоколе – деле шта помаже, а шта не. Царенкове белешке преведене су, чини ми се, на све језике. Али енглески доктори отворено говоре са енглеском тврдоглавошћу. – не знамо како да се понашамо, не третирамо ништа. Трамп за нас није декрет. Плакуенил са азитромицином? И у овој фази је потребно повезати тоцилизумаб? Нисам чуо за ово. Није одобрено. Није договорено. Када већ имате плућну фиброзу, даће вам дисање на вентилатору, чак и у овој ситуацији неће вам дати ништа, баш као што од вести до вечери кажу да ће вам бити окренут стомак и они ће чекати – организам ће се борити или не.

Сва осигурања су отказана. На пример, платила сам најскупље осигурање 20 година – без новца не могу ништа учинити. Сви плаћени третмани су отказани. Можете ли замислити такву ситуацију у Русији да сте већ болесни и имате много новца, а ви кажете – ставите ме у болницу за било који износ и излечите ме, пазите на моје стање? Тако да је у Енглеској немогуће уопште организовати за било који новац.

„Ок, корона. Све здравствене установе репрофилишу се за пацијенте са короном и затварају“.

Ако вас боли зуб, стружите по лицу, извадите га концем као у рату. Ниједан стоматолог у целом Лондону не прихвата чак ни јаке зубобоље. Сумња на упалу слепог црева – такве речи не знамо, можда ће сама проћи.

Отказане су све хемотерапије и планиране операције, мајка двоје деце која је оболела од рака и подвргнута  хемотерапији отказана је , она ће умрети до септембра. Таквих прича има много, а све ове чињенице испричане су директно са екрана и све је више случајева међу пријатељима.

Још једна  прича која леди крв је када је медицинска сестра довела мушкарца који се буквално срушио у њен аутомобил пред болницом. Овај човек је болестан већ 3 недеље, успео је да каже медицинској сестри шта је издржао, потом молио да га одведу у болницу, нико није дошао по њега – а ово је 2020. година, престоница европске државе! Последњим снагама ушао је у аутомобил и одвезао се у болницу. Изгубио је свест, упао у аутомобил медицинске сестре. Сестра га је пресадила код ње, довела га у болницу у којој је радила, тамо је умро након 4 сата. А ујутро подижу шољицу кафе на Би-Би-Си – у знак сећања на  овог безименог човека. И никоме не би пало на памет да пита – зашто га нису лечили раније, све ове 3 недеље, зашто га раније нису одвезли у болницу, нису покушали да га излече? Имао је 60 година, није имао придружене болести.

Не знам твоје име, брате, али ако је твоја душа још увек овде, знај да си за мене неименовани јунак енглеског стоицизма и жртва енглеске медицине и знај да упркос твојој лудој усамљености и ужасу последњих дана, постоји особа која тугује и жели да те памти …

Држали су свог министра код куће парацетамолом, чак и не проверавајући засићеност кисеоником у крви, што га је довело до двостране упале плућа.

„Они су овде – не знају шта да раде“

Стога кад људи излазе четвртком да тапшу нисам сигурна због чега? Страшно ми је жао свих медицинских сестара и лекара, они ризикују и свој живот и живот најмилијих, али због чега тапшемо? Да би нас одвели да умремо у болници?

Одвешће вас да умрете у болници, само да не бисте умножавали лешеве код куће и тамо, у болници, неће вам дати  лек. У болници – ако имате више од 60 година и имате бар неку врсту хроничне болести која може послужити као отежавајући фактор, биће вам врло наметљиво и упорно клизати документ са вашем потпису – да се слажете да нећете преживети. Једној жени, старој 68 година са астмом, овај документ је презентован 4 (!!!) пута, она је категорички одбила и преживела, вероватно само из осећаја протеста.

Хиљаде људи свакодневно умире у болницама, од свих који уђу у болницу – пошто већ стижу у врло критичну фазу, кад је већ касно – умире 90 посто. Хиљаде њих умре једноставно код куће, такође без лечења. Тестирају се само они који у последњој фази стигну. Примају се само они који немају никакве шансе.

Понављам,  у болницама – не лече, већ прихватају смрт. Давање последње шансе – да пробате да удахнете уређај, можда ће све то и тело извући ван, али оно се уклања пре времена. Јер у томе нема искуства. Нема размене између протокола.

Од наших, апсолутно сви олигарси су отишли. Чак и они који мрзе Русију и који могу бити ухапшени одмах на руској граници.

Сви су отишли, и не само олигарси.

Упркос затвореном небу и недостатку летова, сигурно знам да је пре два дана одлетео авион   једног руског олигарха, покупио његову одраслу децу и одвео их све. Три дана су седели на ниском старту – хоће ли то успети или не. Свеједно, испоставило се да су их допремљени преко аеродрома малог аеродрома прекривеног травом директно до авиона. Успели су да побегну, рекли су. Летели смо кроз Шведску.

Имала сам неколико познаника који су се разболели и излечени у Москви – познати људи, свима који ме читају и јасно је о коме причам, нећу им давати имена.
Они су на време били хоспитализовани у Москви, праћени су крвна слика, стање у плућима, праћени процес, променили су методе лечења и лечили се! Дали су све – и лекове против маларије,од Вича, од паразита, од хрена, како би све излечили.
„Децо“Саша, Елена, Ирина, Алексеј и многи други, не бисте више били на свету да сте у Енглеској.Генерално, људи, молите се за нашу руску медицину.

Седи код куће.

Олга Солоухина/Лондон