Русија не зна шта крије биолошка лабораторија САД у Грузији

Одговарајући на питање да ли треба страховати од тога да би ова пандемија могла бити искоришћена као основа за сценарио неког будућег биолошког рата, заменик председника Савета за безбедност Русије Дмитриј Медведев је истакао да ситуација у којој се данас налази човечанство, упозорава на то колико је неопходна међународна сарадња у сузбијању биолошког оружја.

„Треба се сетити да смо ми ипак разумели опасност од коришћења биолошког оружја и неконтролисаног ширења епидемије – имам у виду и човечанство и, наравно, Руску Федерацију. То је конвенција о забрани биолошког оружја. Ми смо је потписали, Сједињене Америчке Државе такође, мада су у једном тренутку престале да дозвољавају провере на ту тему. Чини ми се да је ово што се догодило додатни разлог да размислимо о томе да нам је у овој сфери неопходна већа транспарентност“, рекао је Медведев.

Он је подсетио да се у близини Русије налазе биолошке лабораторије, попут Лугаре у Грузији, за коју амерички партнери тврде да је подигнута управо да би се спречио биолошки рат.

„Ми, међутим, не знамо шта је тамо. Не знамо каква се тамо истраживања обављају. И управо то и ствара идеје, или, да тако кажемо, доводи до сценарија према којем је све ово вештачки створено. Потребно је да поштујемо конвенције, потребно је да будемо у оквирима међународног права. Апсолутно сам уверен да ће после ове пандемије човечанство бити приморано да мења међународну правну базу да бисмо били уверени да нико ништа неће учинити“, рекао је Медведев.

Према његовим речима, свака криза подстиче разне деструктивне снаге, попут радикалних религиозних покрета, али и криминалних организација, да појачају своје деловање.

„Против њих се треба борити. Трудимо се да то радимо и унутар земље, и на међународном плану. То није митска опасност. Она је врло очигледна“, упозорио је Медведев.