Лукашенко: Не подржавам политику затварања пута до храмова

Председник Белорусије Александар Лукашенко сматра да у тренутној епидемиолошкој ситуацији људима не би требало да се затвори пут до храма, преноси БЕЛТА.

Шеф државе је напоменуо да, комуницирајући са парохијанима у црквама, никада ништа не скрива. Према његовим речима, у политици је то у основи тешко учинити. „Морам вам рећи да не поздрављам оне који су људима затворили пут до храма. Не поздрављам такву политику. Штавише, знате мој став: ми преживљавамо ове вирусе сваке године“, рекао је Александар Лукашенко.

Председник је приметио да милиони људи моле Господа, а многи од њих имају велику моћ. „Много од њих знам. Али чим је дошла ова психоза (чак ни болест), сви су појурили не у храм, већ из храма. То није добро. Али ово је мој став, не намећем га никоме. На вама је да одлучите како ћете живети, како ће живети ваша деца. Само полазим од чињенице да увек треба да се понашате у складу са околностима: ако требате да ставите маску, ставите је, ако требате бити обазриви на други начин, водите рачуна о себи. Али делујте у складу са околностима „, позвао је шеф државе.

Александар Лукашенко је додао да људи долазе у храм да моле Бога за помоћ. Само што се сви не понашају као завештани: не штите природу, одступили су од начела морала и спремни су занемарити све због новца.

„То није нормално. И мислим да нас је, вероватно, случајем ударио по глави. Коме више, коме мање – процените сами, погледајте свет, како се развија та психоза и болест. Штавише, сачекаћемо и видећемо ко и како користи ову ситуацију у своје сврхе. Већ сам морао да признам, како бих скренуо пажњу властима и нашем народу, да је коронавирус већ данас постао политичар. Људи не размишљају о болести – како једни другима да помажу – у најбољем случају – како се искључити, затворити Кажемо да је заједно лакше превладати, али поступамо обрнуто. Стога видите шта се дешава и како поједине државе користе ове проблеме у своју корист. Али, хоће ли то и даље бити „, рекао је председник.

Шеф државе је још једном изразио свој став: коронавирус ће проћи, тако да сада морамо да размислимо о томе како да превазиђемо његове последице.

„Тешко је бити један у свету, поготову ако све иде против плиме. Али ипак сам донео одлуку да се не затварамо него да радимо. А како се можемо затворити када се на селу сеје. А ако се не посеје шта ће бити?А они који су се данас затворили, просвећени, моћни, демократски, почињу  да раде, отварају своје фабрике, фабрике, сиротишта, школе. И у овом тренутку код њих се још умире: до шест стотина људи дневно. Зашто се неко пита, да ли је требало зауставити живот? „, питао је Александар Лукашенко.

У Белорусији смо одлучили да драстично не мењамо свој животни стил: ако започну сетву у селу, пустите их да сијеју, ако радници оду у фабрику, нека раде. „То јест, стил живота не треба мењати у овим условима“, уверен је председник, „Дакле, нисам забранио рад на земљи, у фабрикама,  нисам затворио границе. Одредили смо коридоре – не без проблема, али хиљаде аутомобила превозе потребан терет кроз нашу земљу.  од Запада ка Истоку.

Белта/Њуз Фронт