Русија поручује Америци: Смирите страсти по питању Ирана

Званична Москва забринута је због претњи Вашингтона упућених Техерану по питању потапања иранских бродова у Персијском заливу, Русија позива Америку на суздржаност, изјавио је заменик руског министра иностраних послова Сергеј Рјабков.

„Позивамо све стране на сздржаност. Морамо да консатујемо да могућност конфликта у том веома важном региону за глобалну безбедност и даље постоји“, истакао је он.

Рјабков је истакао и да је званична Москва са великом пажњом анализирала све што су амерички званичници изјавили по питању Ирана у последње време.

„Алармантно је што амерички високи званичници свесно померају границу између претњи и употребе силе у ситуацијама када нема места самоодбрани“, додао је он.

Рјабков је навео и да целокупна та ситуација уноси немир и несигурност у међународну заједницу будући да све земље такве претње могу на другачије начине да интерпретирају.

„То је један од елемената америчке политике како би се играли са живцима других земаља“, закључио је Рјабков

Подсетимо, амерички председник Доналд Трамп наложио је Ратној морнарици САД да потапа иранске бродове, ако их буду пратили.

Убрзо након тога стигао је одговор Ирана, те је командант Корпуса чувара исламске револуције Хусеин Салами наложио морнарици да запуцају на америчке бродове у случају да они запрете безбедности Ирана.

 

 

Спутњик