Конте се извинио Италијанима због кашњења помоћи, привреда на тешким искушењима

Италијански премијер обећао је да ће вршити притисак да исплате стигну што пре, а привредницима је поручио да ће се неки послови обновити и пре планираног рока уз поштовање свих безбедносних мера

Ђузепе Конте(Фото: Лола Ђорђевић)

Италијански премијер Ђузепе Конте упутио је извињење грађанима због извесног каш

њења доделе помоћи. Он је објаснио да је у последњих 50 дана било потребно учинити такав економски напор који је једнак финансијском маневру који се изводи за период од две до три године.

Конте каже да ће вршити притисак да исплате стигну што пре, а трговцима је обећао да би се, уз поштовање важећих правила о безбедносним мерама, у неким регионима који бележе мањи број заражених, радње могле отворити и пре планираног рока.

Италијански премијер се захвалио свима онима који су у ванредним условима водили рачуна о животима других, као и свим грађанима који су већ неколико седмица у кућној изолацији. Он је истакао да је неопходно да се изолација још продужи како се не би покварили резултати борбе са вирусом, а најавио је и скоро усвајање мајског финансијског пакета вредног преко 50 милијарди евра.

– Слушам ваше савете, упозорења, схватам вашу огорченост, узнемиреност, све то неће пасти у воду и Влада притиска све оне који треба да испуне обећане акције према грађанима- реко је Конте.

Привредау Италији је стављена на веома тешко искушење, живи се у неизвесности и страху како ће изгледати живот у будућности, између могућности продужавања ванредног стања, суживота са корона вирусом, закочених активности и моугћности обављања посла под озбиљним ризиком.

Премијеру је стигла огромна количина писама и питања, најчешће се оглашавају фризери, власници салона лепоте и ресторана.. Сви они вапе за помоћ и питају када ће и да ли ће уопште моћи да подигну ролетне, које стоје спуштене већ готово два месеца.

Видљиво је да су многи од њих одустали од даљег пословања, на многим продавницама стоји натпис “на продају” или “издаје се локал”

 

УСЛОВ ЗА ПОПУШТАЊЕ

Сви ишчекују да чују да ли ће релаксација мера обухватити њихов регион и њихову делатност, а премијер подсећа да је за то неопходно да се и даље поштују прописане мере и не прошири зараза.

 

Novosti online / Милица Остојић