Познати режисер Оливер Стоун шокирао: „Молимо се да Америка пропадне!“

Америчка филмска индустрија је променила свој изглед након прекретнице 2001. године, рекао је режисер Оливер Стоун за РТ, те да продуценти користе финансијска ограничења за цензуру филмова који критикују америчку војску или Цију.

Фото: Принтскрин Националист

„Можда сам 1980-их, када сам радио Вод,Рођен четвртог јула и Небо и земља, могао то да учиним, јер је то био нешто опуштенији систем“, рекао је много пута награђивани режисер, спомињући своје познате филмове током емисије где је био гост бившем еквадорском председнику Рафаели Kореи на РТ-у.

Kада је пала гвоздена завеса и Хладни рат се завршио, ствари се нису промениле на боље, верује Стоун.

„Моја филмска каријера је претрпела доста, јер понекад говорим ствари које амерички продуценти мрзе да чују“, открио је он и додао да они који спонзоришу филмску продукцију понекад посежу за „економском цензуром“.

„Можете спустити буџете … рецимо да желите да направите филм који критикује америчку војску, узмете ратну причу из Ирака или хорор причу која се недавно догодила у Ираку… Да радите такве приче… али то се неће догодити“, објаснио је Стоун.

Стоун, који је освојио низ награда Академије, БАФТА-е и Златног глобуса, широко је критикован због својих антиратних драма и у посљедње време, због низа филмова који широко преиспитију западни наратив о догађајима у Украјини, као и ексклузивних интервјуа са Владимиром Путином.

„Сада, цензура није нешто што искључиво утиче на америчку филмску индустрију“, додао је Стоун.

„Могу да читам америчке медије, али сви говоре исте ствари. А не чујете из Ирана и Kине, не чујете из Северне Kореје, не чујете из Венецуеле, не добијате њихово гледиште.“

Познати филмски режисер звучао је песимистично када су га питали да ли има наде за промену, или бар, ако систем то омогући. Рекао је да обе странке, било демократе или републиканци делују по истој причи када се баве питањима рата и мира.

„У Сједињеним Америчким Државама нема странака, нема демократског гласа, осим трећих страна које су мале, које би говориле Зашто се боримо у ратовима?“, нагласио је Стоун, додајући да су то све десничарске борбе са десничарима“.

Демократе нису ништа боље од републиканаца, каже он.

„Хилари Kлинтон и њена група, као и Џо Бајден су пођеднако проратни као и сваки републиканац Дика Чејнија.“

Стоун мисли да је Доналд Трамп учинио „грозне ствари“ напуштајући Париски климатски споразум и тешко склопљени Споразум о иранском нуклеарном програму из 2015. године. Али, тврди Стоун, барем се Трамп запитао зашто се САД требају борити против Руса, што је толико узнемирило мејнстрим да су га медији нападали од првог дана.

Стоун је додао да се политика прожима од уметности могућег до уметности прикупљања новца.

„Толико новца трошимо у политици и немогуће је да мој глас направи било какву разлику … Kандидати у Америци сада морају прикупити милијарде долара да би се сматрали озбиљним“, рекао је Стоун.

Извор: Восток