Арапски медији: Турска формира стратешки троугаоник у Црвеном мору

Турска покушава да ојача утицај у приобалним подручјима Јемена, пише „Араб викли“, позивајући се на неименоване изворе. наводно, она покушава да формира у овом региону стратешки троугаоник са Катаром и Оманом.
Арапски медији: Турска формира стратешки троугаоник у Црвеном мору

Како наводи лист, Анкара нарушава политичку равнотежу у јужним провинцијама Јемена, сарађујући са локалним властима и племенима. Анкару сумњиче да жели да буде посебна снага у јеменском конфликту како би неутрализовала регионалне супарнике – Саудијску Арабију и Уједињене Арапске Емирате. За њу посебан стратешки интерес представља Црвено море.

Активност Анкаре се прати у неколико рејона Јемена: на острву Сокотра, провинцијама Шабва и Таиз. Лист примећује да Анкара покушава да осигура свој утицај преко локалних политичара и племенских лидера.

Саговорници арапског листа скрећу пажњу на то да јеменаска партија „Ислах“ спроводни турске интересе у земљи. Како се мисли, она је повезана са радикалном организацијом „Муслиманска браћа“. Управо представници „Ислаха“, пише „Араб Викли“, активно се залажу за повећање хуманитарне и економске улоге Турске у јужном Јемену. То је регион који је од стратешке важности за Емирате.

Наводна активност Анкаре се интерпретира и као елемент шире стратегије за формирање турског стратешког троугаоника у Црвеном мору. У арапским престоницама се плаше да Реџеп Тајип Ердоган жели, не само да провери реакцију арапске коалиције на челу са Саудијском Арабијом која је врло активна у Јемену, већ и да формира посебне снаге у конфликту уз помоћ својих савезника – Катара и Омана. За ово је изабрано најповољније време – када су Емирати саопштили да повлаче свој контигент из републике, одлучивши да се ослањају на локалне снаге – Јужни прелазни савет, док Ријад размишља како да скрати расходе у условима пораста кризе.

Брига за регионалну безбедност у арапским престоницама изазива и инетерс Анкаре за Џибути, Сомалију, и суданско острво Суакин.

Спутњик

Коментари: